Linkovi

Predstavnički dom usvojio predlog budžeta


Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan tokom konferencije za novinare uoči glasanja o budžetu, Vašington, 22. mart 2018.
Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan tokom konferencije za novinare uoči glasanja o budžetu, Vašington, 22. mart 2018.

Predstavnički dom Kongresa usvojio je dvostranački predlog budđeta do kraja fiskalne 2018.. godine, u vrednosti od 1.300 milijardi dolara, što bi moglo da predupredi još jedno obustavljanje rada vlade u petak u ponoć.

Zakonski predlog je usvojen sa 256 glasova za prema 167 protiv, a trebalo bi da ga usvoji i Senat pre nego što bude upućen na potpis predsedniku Trampu. Predstavnički dom je usvojio taj dokument na 2.200 stranica ubrzo pošto je objavljen u sredu uveče.

Ova mera bi trebalo da omogući finansiranje vlade do kraja septembra i ispuni obećanje predsednika Trampa o znatnom povećanju sredstava za vojsku u iznosu od 700 milijardi dolara. Plate vojnog osoblja i civilnih službenika u sektoru odbrane bile bi povećane za 2,4 odsto.

Zakonski predlog takodje predvidja milijardu i 600 miliona dolara za izgradnju fizičkih barijera duž granice sa Meksikom u dužini od 150 kilometara, što je daleko manje od 25 milijardi dolara koliko je tražio predsednik Tramp, koji će ga ipak podržati, prema najavama republikanskih lidera u Kongresu.

XS
SM
MD
LG