Linkovi

Hotel "Mogren" i dalje zatvoren, Austrija razočarana


Izbacivanja osoblja i gostiju iz budvanskog hotela “Mogren” (arhiva)
Izbacivanja osoblja i gostiju iz budvanskog hotela “Mogren” (arhiva)

"Mogren" u Budvi za sada ostaje zatvoren i uprkos žalbi austrijske ambasade, čiji se konzulat nalazi u tom hotelu.

Hotel “Mogren” u centru Budve i dalje je prazan i zapečaćen, iako je austrijska ambasada ambasadorki Crne Gore u Beču Slavii Milačić, koja je nedavno pozvana u tamošnje ministarstvo inostranih poslova, saopšteno “veliko razočaranje” Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela “Mogren” u kome se nalazi počasni konzulat te države.

Ambasada Austrije demantovala je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je negiralo informaciju bečkog “Standarda” o oštrom demaršu Beča.

Kako je saopšteno, Milačić je ovih dana, isključivo zbog nasilnog zatvaranja hotela „Mogren“ u Budvi u kome se nalaze prostorije austrijskog počasnog konzulata, pozvana u austrijsko ministarstvo inostranih poslova u Beču, gdje joj je usmeno saopšteno veliko razočaranje Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela bez pravosnažne presude i bez naloga o iseljenju.

Ova reakcija uslijedila je zbog izbacivanja osoblja i gostiju iz budvanskog hotela “Mogren” u kojem se nalazi i počasni konzulat Austrije. Do diplomatskog skandala došlo je nakon što je obezbjeđenje hotela, nakon pečaćenja, spriječilo dvojicu austrijskih državljana, kao i počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori, vlasnika kompanije “Merkur sistem” Milana Mrvaljevića da uđu u prostorije koje su u hotelu.

“Standard” je pisao da je Milačićevoj predata protestna nota, jer službenici nijesu pokazali sudsko rješenje. Iz MVPEI je saopšteno da su “Crna Gora i svi njeni organi preuzeli mjere i aktivnosti kako bi se zaštitile prostorije konzulata i osiguralo normalno i nesmetano funkcionisanje u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima”.

“Ambasadorki Milačić takođe je saopšteno, da za Austriju ova afera oko zatvaranja hotela nije okončana i da sa crnogorske strane treba da bude urađeno sve kako bi se postigao kompromis u sudskom sporu između “Budvanske rivijere” i kompanije počasnog generalnog konzula Milana Mrvaljevića, koji je zakupac hotela, a koji traje duže od deset godina-saopšteno je iz ambasade.

Premijer Đukanović, međutim, tvrdi da je posao obavljen profesionalno. Priznaje da nije lijepo gledati sve te slike u jeku sezone, ali je dodao da “ne smije da se dozvoli da državni organi budu uvučeni u igru koja znači izbjegavanje izvršavanja sudskih presuda”.

I predsjednik Austrije Hajnc Fišer uputio je pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i zamolio ga da se “založi za fer i pravno rješenje slučaja”.

XS
SM
MD
LG