Linkovi

"Hotel Kosovo" na sceni pozorišta u Gračanici


Predstavom “Hotel Kosovo” u Gračanici je otvorena nova, stalna scena Narodnog pozorišta iz Prištine, koje na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Premijeri je prisustvovao i ministar kulture u Vladi Srbije, Ivan Tasovac.

Na sceni Narodnog pozorišta u Gračanici sinoć se posle 15 godina pojavilo preko 30 umetnika. Novu pozorišnu scenu prethodno je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

“Za 66 godina svog postojanja pozoriste u Pristini je proslo puno toga. Proslo je i 15 godina izgnanstva ali ono sto je divno je da od danas pozoriste ima svoj dom, pozoriste ima svoju kucu”, rekao je Tasovac.

“Posle 15 godine beskućništva mi možemo reći da smo danas postali institucija. Do juče smo skoro bili politička institucija, a danas smo konačno umetnička institucija”, rekao je direktor pozorišta Nenad Todorović.

“Hotel Kosovo”, po tekstu i u režiji Nenada Todorovića direktora pozorišta koreografski je mjuzikl koji nosi podnaslov „Scenski priručnik za lakše snalaženje u južnoj srpskoj pokrajini - Republika Kosovo“. Komad oslikava život glavnog junaka Dobrivoja koji se 15 godina nakon rata vraća u svoje selo kod Prizrena.

“Ova predstava je nabijena emocijama, glumcima čestitam na načinu na koji su je izveli. Poruke su višeslojne i svaki detalj iz predstave koja traje prilično dugo ima svoju simboliku i meni će trebati dan dva da još jednom u glavi prođem sve ono šro sam doživeo u ovom pozorištu i to je i smisao pozorišta. Drago mi je što je ovo pozorište obako blizu Prištine, mislim da je ovoj predstavi mesto i u Prištini I u Beogradu, ali i na mnogim drugim mestima”, rekao je nakon predstave za Glas Amerike Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Predstavu “Hotel Kosovo” sinoć je u Gračanici gledalo oko 450 ljudi. Pored predstavnika Vlade Srbije Ivana Tasovca i Marka Đurica na premijeri predstave i otvaranju nove stalne scene Narodnog pozorišta Priština u Gračanici bili su i poznati glumci iz Beograda, ali i iz Pristine, Predrag Manojlović, Svetozar Cvetković, Enver Petrovci…

“Veliki je dan kad se neko pozorište otvori i ja sam jako srećan. Ovde ima mladog sveta i velikog potencijala, sviđa mi se”, kazao je za Glas Amerike glumac Predrag Manojlović.

“Ovoliko glumaca na jednoj predstavi na Balkanu je teško naći sa takvom disciplinom. Po meni je u ovoj predstavi pobedila disciplina, a kad kažem disciplina mislim pre svega na profesionalizam ovih glumaca i glumica, pogotovo mladih. Ostavili su sjajan utisak na mene i jedva čekam da sa njima radim”, rekao je za Glas Amerike glumac iz Prištine Enver Petrovci.

Ministar Kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Ivan Tasovac je za narednu godinu najavio i ciklus koncerata i baletskih predstava. Planirano je gostovanje Beogradske filharmonije i baletske trupe Bitef dens kompani.

Gradonačelnik Gračanice u ostavci i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović uručio je na otvaranju nove pozorišne scene zahvalnicu ambasadoru Norveške na Kosovu Janu Bratuu, zbog finansijske podrške obnovi Doma kulture u Gračanici

XS
SM
MD
LG