Linkovi

Akcioni filmovi i nasilje


Stručnjaci za filmsku industriju ističu da su filmovi sa nasiljem uvek traženi u Holivudu i da je malo verovatno da će nestati u bližoj budućnosti uprkos nedavnim masovnim ubistvima.

Nedavna pucnjava u osnovnoj školi u Konektikatu ponovo je pokrenula pitanja o tome da li nasilje u medijima ima ulogu u takvim masovnim ubistvima. Isto pitanje se postavlja i u Holivudu.

Tim Grej je urednik filmskog časopisa “Verajeti”. On kaže da je debata o nasilnoj zabavi vodjena u vreme osnivanja tog časopisa pre stotinu godina, pa i mnogo ranije.

"Ona zapravo datira od pre 2,000 godina, ako pogledate grčke tragedije, ako se setimo gladijatora u Koloseumu… Nasilje i zabava su uvek išli ruku pod ruku, ali se sada prožimaju i široko su rasprostranjeni.”

Jedna scena iz filma Psiho Alfreda Hičkoka bila je kratki segment u pažljivo sklopljenom filmu koji se oslanjao na dijalog da ispriča svoju priču. Ipak, 1960. ona je šokirala gledaoce. Novi film Silvestera Stalonea “Metak u glavu” oslanja se na akciju da zadrži pažnju gledalaca. Naučnofantastični film “Obod Pacifika”, o invaziji vanzemaljaca, takodje bi trebalo da privuče brojne mladiće – adolescente.

Jedan producent u čijoj biografiji je i rano ostvarenje Martina Skorsezea “Opasne ulice”, sada se bavi analizom medija. Džonatan Teplin kaže da su pištolji, eksplozije i uzbudljive jurnjave kolima ponekad zamena za kvalitetan scenario.

"Akcioni filmovi su akcioni filmovi a to je jedna od stvari koje Holivud dobro radi. Nisam siguran da znaju kako da sačuvaju tinejdžersku publiku bez velike količine nasilja.”

Vejn Lapijer iz Nacionalne asocijacije za oružje, moćnog lobija za oružje, krivi autore igrica i filmova za nasilje koje se odvija u stvarnom svetu. On odbacuje pozive na strožiju kontrolu posedovanja oružja. Medjutim, veći deo sveta gleda holivudsku zabavu a nema slične probleme, ističe Teplin.

"U mnogim, mnogim zemljama gde su holivudski filmovi glavni izvor zabave, nemate slučajeve masovnih ubistava dece.”

Pa ipak, Teplin je uznemiren zbog nasilja koje prožima američke filmove, posebno one Kventina Tarantina. Novi Tarantinov film “Djangova osveta” govori o ropstvu i odmazdi na američkom jugu, pre izbijanja gradjanskog rata. Posle nedavne pucnjave u školi Sendi Huk, mnogi u Holivudu se pitaju da li filmski autori treba da smanje nasilje, kaže urednik “Verajetija” Tim Grej.

"Ljudi govore o pucnjavi u Kontektikatu kao o prekretnici koja bi mogla da promeni stvari.”

Medjutim, mladja publika ne pokazuje znake da gubi interesovanje za gledanje nasilnih filmova.
XS
SM
MD
LG