Linkovi

Holivud se preispituje posle "Intervjua"


Gledaoci čekaju u redu da pogledaju "Intervju" u bioskopu Cinema Vilidž u Njujorku, 25. decembra 2014.

Film "Intervju" nastavlja tradiciju holivudskih satira na račun stranih državnika, od "Velikog diktatora" Čarlija Čaplina do "Tima Amerika" iz 2004. Ipak, to je prvi film u kome je meta fiktivnog atentata stvarni i aktuelni lider.

“Intervju” – komedija Sony Pictures o dvojici američkih novinara kojima CIA zadaje tajni zadatak da ubiju severnokorejskog lidera Kim Džong Una, je najnovija u nizu holivudskih parodija na račun stranih lidera. Medjutim, ovo je prvi put da je veliki holivudski studio platio skupu cenu za svoje umetničke slobode. Posle sajber napada za koji je osumnjičena Severna Koreja, Soni je prvo odlučio da povuče komediju. Medjutim, posle kritika holivudske auto-cenzure, Sonijev “Intervju” se na dan Božića ipak našao u bioskopima, u ograničenoj distribuciji.

U Sonijevoj komediji “Intervju”, CIA regrutuje Dejvida Skajlarka, novinara iz sveta šoubiznisa, i njegovog producenta, da izvrše atentat na severnokorejskog lidera Kim Džong Una. To je najnovija holivudska parodija na račun stranih diktatora.

Elegantnija satira iz 1940. – Veliki Diktator – Čarlija Čaplina, ismeva Adolfa Hitlera a da pri tome ne koristi njegovo ime niti ime njegove zemlje.

2004. Paramount Pictures je objavio satirični film “Tim Amerika” – parodirajući bivšeg severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, ali takodje bez pominjanja njegovog imena.

2012. komičar Saša Baron Koen – poznat po umetničkoj smelosti – izgradio je portret jednog vulgarnog bliskoistočnog diktatora, kombinujući karakteristike nekoliko korumpiranih lidera iz tog regiona.

Medjutim, Sonijev “Intervju” je prvi američki film u kome je meta atentata stvarni, aktuelni diktator. Severna Koreja je film opisala kao “čin rata”. Viktor Ča iz Centra za strateške i medjunarodne studije objašnjava zbog čega je film toliko pogodio Pjongjang.

“Na izvestan način, film skoro da ima veći efekat od zapadnih ekonomskih sankcija ili vojnih vežbi, jer oni uvek mogu da mobilišu I ujedine narod u slučaju zapadnog neprijteljstva, ali kod zapadnog izvrgavanja ruglu je teže mobilisati narod, pošto satira navodi ljude da se zapitaju o svojim liderima.”

Sajber napad na Soni je uzdrmao Holivud, na ekonomskom i kulturnom nivou. Soni je prvobitno povukao film sa tržišta. Paramount Picture je otkazao ponovno prikazivanje filma Team America a filmska kuća New Regency odustala od projekta o Severnoj Koreji, koji je trebalo da počne da se snima u martu sa komičarem Stivom Karelom u glavnoj ulozi.

Holivudske zvezde kritikovale su Sonijevu autocenzuru a i predsednik Obama istakao da je povlačenje filma bila greška.

“Ne smemo da dozvolimo društvo u kojem će neki direktor početi da uvodi cenzuru ovde, u Sjedinjenim Državama.”

Filmski kritičari koji su odgledali komediju nisu joj bili posebno naklonjeni. Opisali su film kao nezreo i vulgaran, a neki su doveli u pitanje holivudsku neopravdanu uobraženost pri ismevanju drugih kultura – posebno kada te kulture ne shvataju šalu. Viktor Ča podseća na kulturološki jaz.

“Za njih, to je nešto na šta nisu navikli jer je severnokorejsko rukovodstvo njima nešto nalik božanstvu, to je slika kojoj su stalno izloženi.”

U medjuvremenu, u Holivudu je možda tek započelo duboko preispitivanje i razmišljanje gde povući granicu izmedju umetničke slobode izražavanja - i preteranog parodiranja drugih kultura.

XS
SM
MD
LG