Linkovi

Manjinski umetnici na marginama Holivuda


Rediteljka filma "Selma", Ejva Duvernej
Rediteljka filma "Selma", Ejva Duvernej

Nominovani za Oskara ove godine su u ogromnoj većini belci. Mnogi umetnici koji pripadaju manjinama kažu da je još veći problem što nema dovoljno filmova sa raznolikim deloima.

Crveni tepih je spreman za zvezde koje će se u nedelju okupiti u Holivudu na tradicionalnoj dodeli Oskara – prestižnih nagrada Američke filmske akademije. Mnogi su kritikovali nedostatak raznolikosti među onima koji su nominovani ove godine, ali kako iz Los Anđelesa izveštava dopisnik Glasa Amerike Majk O'Saliven, postoji druga strana filmske industrije koja je mnogo više raznolika od holivudskih velikih igrača koje vidimo na dodeli Oskara.

Glumica i producentkinja rođenja u Kamerunu Konstans Idžuma predstavlja svoj film „Ben & Ara“ na filmskim festivalima širom sveta. Pošto je počeo da se prikazuje u 2016. godini, nije u konkurenciji za Oskara. To je kompleksna ljubavna priča koja se bavi mnogim temama.

“Međurasna, međukulturna, međuverska. Mislim da ljudi mogu da se postovete sa svakom ili bar jednom od te tri stvari. Stoga je veoma relevantan za vreme u kojem živimo”.

„Ben & Ara“ je priča o dvoje studenata-postdiplomaca, od kojih je on ateista, a ona muslimanka. Film se bavi vezama, verom, porodicom i kulturnim tenzijama.

U ostvarenju pod nazivom „Echo Park“ glavnu ulogu tumači Toni Okungbova, glumac i producent britansko-nigerijskog porekla. Radi se o romantičnoj drami, smeštenoj u četvrti Los Anđelesa, koja se menja. Film se bavi univerzalnim temama ljubavi i konflikta.

“Želim samo da priča bude taj važan deo, a glumci mogu da budu iz bilo koje kulture”.

Istorijska drama „Selma“ iz 2014. godine je priča o lideru američkog pokreta za građanska prava Martinu Luteru Kingu mlađem. Film je dobio Oskara za originalnu pesmu - Glory. Rediteljka Ejva Duvernej distribuira Okungbovin film kroz mrežu koju je sama osnovala.

Ona je zaista retkost u Holivudu, mejnstrim reditelj afroameričkog porekla i žensko. Nominovani za Oskara ove godine su u ogromnoj većini belci. Toni Okungbova kaže de problem ide dalje od pojedinačnih filmova.

“Iako ima nekih filmova koji su mogli da dobiju priznanje ove godine, i dalje mislim da je veći problem u tome što nema dovoljno filmova koji se prave u kojima postoje raznoliki likovi”.

Obezbediti finansiranje i distribuciju je teško, ali holivudske filmove prave međunarodni umetnici, baš kao i pripadnici manjina.

“I mislim da imamo odgovornost, svi oni koji su u situaciji kao ja, da nastavimo da pričamo svoje priče, bez obzira na to da li imamo podršku mejnstrima u tome da ih plasiramo”, ističe glumica i producentkinja Konstans Idžuma.

Filmski stvaraoci kažu da mejnstrim industrija i dodele nagrada kao što su Oskari kaskaju u pokušajima da odraze raznolikost koja je već prisutna u toj oblasti. „Ben & Ara“ uskoro će biti predstavljen na festivalima u Veneciji i Kamerunu, dok „Echo Park“ uskoro stiže u bioskope u Njujorku i Los Anđelesu.

XS
SM
MD
LG