Linkovi

Milioni putuju za božićne praznike


Putnici na medjunarodnom aerodromu u Majamiju.
Putnici na medjunarodnom aerodromu u Majamiju.

U želji da božićne praznike provedu sa porodicom i prijateljima, milioni Amerikanaca danas su krenuli na put – ne dozvoljavajući da ih u tome obeshrabre otežavajuće okolnosti, od snega i odrona, do terorističke pretnje.

Američka automobilska asocijacija procenjuje da će više od 92 miliona Amerikanaca putovati najmanje pedeset milja, a gotovo tri miliona leteće avionom.

Ti putnici su se jutros suočili sa novom merom bezbednosti – prilikom pregleda na aerodromima posebna pažnja se obraća na termički izolovane posude kao što su termosi. Agenti kažu da ne postoji specifična teroristička zavera, ali veća pripravnost usporava prolazak putnika.

“U ovom trenutku je važno da budemo bezbedni,a ako to podrazumeva nešto duži pregled, onda ljudi treba da se pojave malo ranije”, kaže jedan putnik u Los Andjelesu.

Devet od deset putnika ove sezone, medjutim, putuje automobilom, a oni se suočavaju se visokim cenama benzina. Prvi put za više od dve godine, cena po galonu je viša od tri dolara.

Prema nacionalnom proseku, nikada nismo plaćali tri dolara po galonu na Badnje veče ili Božić”, kaže Troj Grin iz Američke automobilske asocijacije.

Zatim, tu je nevreme, kod kuće i u inostranstvu. Broj letova iz Pariza danas je bio prepolovljen zbog nestašice tečnosti za odmrzavanje piste. Američki par Brouton ostao je zarobljen u Belgiji.

Svi će proslaviti Božić kod kuće, deca su nam tamo, samo mi ne”, žale se Broutonovi.

I dok će zimsko vreme milionima pružiti snežni Božić, jedan bračni par iz Indijane više voli snežno beli pesak – i zato putuju u Kankun u Meksiku.

“Potreban nam je odmor, nekoliko puta smo već išli i mnogo nam se dopada … toplo vreme, plavo nebo, srdačni ljudi…”, izjavila je putnica.

Inače, cene avio karata su ove godine oko sedam procenata više nego prošle godine.

XS
SM
MD
LG