Linkovi

Holandske vlasti pokušavaju da utvrde motiv napada na tramvaj


Policajci na mestu oružanog napada na tramvaj u Utrejtu, Holandija, 18. marta 2019.
Policajci na mestu oružanog napada na tramvaj u Utrejtu, Holandija, 18. marta 2019.

Vlasti u Holandiji rade u utorak na utvrđivanju motiva za pucanjavu na tramvaj u kome je ubijeno troje ljudi i pet drugih ranjeno, u gradu Utrehtu u centralnom delu zemlje.

Nekoliko sati nakon pucnjave u ponedeljak, holandska policija uhapsila je osumnjičenog koji je identifikovan kao 37-ogodišnji Gokmen Tanis, rođen u Turskoj.

Hlandski premijer Mark Rute rekao je da teroristički napad "ne bi mogao da bude isključen", dok turska novinska agencija Anadolija izveštava da su rođaci Tanisa u Turskoj rekli da bi pucnjava mogla da bude deo sukoba u porodici.

Holandski regionalni tužilac rekao je da je osumnjičeni prethodno bio uhapšen u Holandiji, ali nije dao više detalja.

Bezbednost je podignuta na viši nivo na holandskim aerodromima, kao i oko džamija. Škole u Utrehtu su zatvorene, a svim stanovnicima je savetovano da ostanu u svojim kućama.

Političke partije suspendovale su svoje kampanje za lokalne izbore zakazane za sredu, koji će takođe uticati na sastan holandskog senata.

Utreht je četvrti najveći grad u Holandiji, poznat po svojim kanalima i velikoj populaciji studenata. Oružano nasilje u ovom gradu je retko, kao i širom Holandije.

XS
SM
MD
LG