Linkovi

Rute: Prioritet - smanjiti priliv migranata


Holandski premijer Mark Rute (arhivski snimak)
Holandski premijer Mark Rute (arhivski snimak)

U Evropskom parlamentu u Strazburu predstavljeni su ciljevi novog, holandskog predsjedavanja EU - medju prioritetima je, prije svega, zaustavljanje migrantske krize, a potom i sigurnost Evropljana.

Kao zemlja čiji ministar finansija predsjedava euro-grupom, Holandija i stabilizaciju zajedničke evropske valute vidi kao jedan od prioriteta, a uz to i poratak rastu i razvoju evropskih ekonomija.

Holandjanima nije bilo teško naći prioritete šestomjesečnog predsjedavanja - oni se sami nameću - migrantska kriza, sigurnost, ekonomski oporavak.

"Ključno je da što prije u djelo provedemo sporazum koji smo postigli sa Turskom, kako bismo oslabili pritisak na naše spoljne granice. Treba da izbjeglima ponudimo humanu alternativu životnom riziku prelaska mora u krhkim čamcima. Ključno je da vlastite granice stavimo pod kontrolu, posebno u Grčkoj i da prorade "vruće tačke", kao i da se što prije obavi registracija izbeglih, kako bi svaka od država članica mogla da učetsvuje u tome”, ističe holandski premijer, Mark Rute.

Holandski premijer smatra zadatkom broj jedan - smanjenje priliva izbjeglica:

"Sadašnje brojke nisu održive. Ponestaje nam vremena - treba nam oštro smanjenje priliva u narednih šest do osam sedmica."

"Kada govorite o migraciji, šta znači to "od šest do osam sedmica"? Znači li da ćete tada reći Turskoj da to što rade nije dovoljno ni dobro? Hoćete li tada preduzeti agresivne mjere prema civilima koji dolaze iz Sirije i Iraka ili ćete gospodarima rata oduzeti izvore novca i načine kako se finansiraju?”, navodi Gabrijel Zimer iz stranke evropskih Zelenih.

"Evropski savjet je postigao sporazum da se Turskoj daju 3 milijarde eura da se tamo store uslovi kako ljudi više ne bi dolazili u Evropu, ali ta novac još nije obezbjedjen. Evropski parlament je ubrzalom procedurom dao zeleno svjetlo za to, ali se još uvijek čeka na Savjet. Zato mislim da je za vas najveći zadatak da vratite povjerenje i da se ono što je dogovoreno i ispoštuje", navodi Manfred Veber iz evropskih “narodnjaka”.

Po svemu sudeći, Holandjanima na čelu EU neće biti lako riješiti problem migranata, problem koji traži hitno rješenje. Ništa manji izazov ih ne čeka ni kada su u pitanju ostali ciljevi koje su zacrtali: sigurnost Evropljana, rješavanje pitanja ostanka Velike Britanije u evropskom društvu, stabilnost eura, snažnije investiranje u rast i razvoj, što bi, nadaju se Holandjani, trebalo da vodi otvaranju novih radnih mjesta za armiju nezaposlenih mladih ljudi.

XS
SM
MD
LG