Linkovi

Hojt Ji: Zemlje koje bi u EU ne mogu da balansiraju između dve strane


Arhiva - Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika Stej dipartmenta za evropske i evroazijske poslove tokom zajedničke konferencije za novinare sa tadašnjim premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Beogradu 24. maja 2017.
Arhiva - Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika Stej dipartmenta za evropske i evroazijske poslove tokom zajedničke konferencije za novinare sa tadašnjim premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Beogradu 24. maja 2017.

Zemlje koje žele članstvo u Evropskoj uniji moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane, izjavio je u Beogradu visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta, Hojt Brajan Ji, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara Ji na Srpskom ekonomskom samitu.

Države treba da se opredele za stranu ma koliko to bilo teško, nastavio je on, a Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju evrointegracije.

"Bitno je fokusirati se jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Ji.

Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je njegova država od samog početka uključena u taj proces kojim rukovodi EU i da nije tajna da u njemu učestvuje.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem.

"Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerešeni sporovi. Ipak, opšti trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan", dodao je američki zvaničnik.

Zašto Rusija pritiska Srbiju zbog diplomatskog imuniteta za humanitarni centar u Nišu?

Brajan Hojt Ji rekao je da SAD ne razumeju zašto bi rusko osoblje rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu trebalo da dobije diplomatski imunitet.

"Mi ne shvatamo zašto Rusija traži diplomatski status za osoblje humanitarnog centra i sugerišemo vlastima Srbije da i oni treba da se zapitaju zašto Rusija pritiska Srbiju da joj da nešto što nije normalno – a to je diplomatski imunitet. Još jedno pitanje koje bih jednostavno predložio partnerima u Srbiji je – šta Rusija radi da pomogne Srbiji da dođe do svog cilja, članstva u EU", rekao je Li za N1, na marginama skupa.

"Ne vidimo klako postojanje humanitarsnog centra u Nišu, pod diplomatskom zaštitom, može da pomogne Srbiji da ispuni evropske standarde i dođe do članstva u Uniji", zaključio je visoki predstavnik SAD.

XS
SM
MD
LG