Linkovi

Hojt Ji: SAD podržavaju formiranje vojske Kosova ako se ispune uslovi


Hojt Brajan Ji na pretresu u Kongresu
Hojt Brajan Ji na pretresu u Kongresu

Cilj SAD je da i dalje promivišu mir i stabilnost na Balkanu, a svako smanjeno američko angažovanje otvara prostor Rusiji, ocenio je Hojt Brajan Ji, zvaničnik Stejt dipartmenta na pretresu o Balkanu održanom u pododboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa. SAD podržavaju osnivanje vojske Kosova, kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, ali podseća – za to se moraju ispuniti svi uslovi.

Još 2011. smo sa Kosovom dogovorili niz koraka koje Priština mora da preduzme kako bi transformisala svoje snage bezbednosti u vojsku. Ta strategija uključuje da se sve strane u zemlji saglase, uključujući i srpsku manjinu. Tražimo od Kosova da poštuje strategiju, koju smo zajedno dogovorili i da jednostranim potezima ne narušavaju bezbednost”.

U pododboru za inostrane poslove Predstavničkog doma govorilo se i o uticaju Rusije na Balkan. Zakonodavce je interesovalo, koji su ciljevi Kremlja i kakav će biti američki odgovor na njih.

Teško je čitati misli Vladimiru Putinu, ali nam se čini da napori Rusije na Balkanu idu ka tome da se ojača uticaj Moskve i obeshrabri kretanje balkanskih zemalja ka Zapadu, ka EU ili NATO. Mislim da je posredi oportunistički pristup da se vlade pojediih zemalja učine zavisnijim od Rusije. Naravno, postoji i komeracijalni element tog uticaja - da se poveća zavisnost i Evrope i Balkana od ruskih energenata”, ocenjuje Hojt Ji.

Hojt Ji je na pretresu u Donjem domu Kongresa rekao i da će američka politika na Balkanu ostati ista, bez obzira na promenu administracije – da će i dalje podržavati integraciju zemalja u EU i NATO. Uveren je, takođe, da najavljeno smanjenje sredstava za stranu pomoć neće smanjiti američki uticaj na Balkanu i prepustiti ga Rusiji.

XS
SM
MD
LG