Linkovi

Hojt Ji: Budućnost Srbije u Evropi


Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara
Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara

SAD smatraju da su sve zemlje u regionu suverene države i da imaju pravo da izaberu s kojim zemljama ili savezima žele da sarađuju ili se udružuju zarad ekonomskog rasta i bezbednosti, kaže u razgovoru za Glas Amerike Hojt Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

„Mi verujemo da je budućnost Srbije u Evropi. Samo ako pogledate statistiku videćete da je trgovinska razmena između Srbije i Evropske unije desetostruko veća nego između Srbije i Rusije. Strane direktne investicije Evropske unije su deset puta veće, strana pomoć takođe višestruko veća. Tu mislim na nepovratnu pomoći iz Evropske unije i SAD. Budućnost za građane Srbije je približavanje Evropi, učlanjenje u Evropsku uniju, priključenje porodici demokratskih zemalja, koje imaju prilike za obrazovanje, putovanje, investicije, koje jednostavno ne mogu da imaju kroz bilo koje drugo partnerstvo.

Takođe verujemo da je veoma važno da Srbija iskoristi prilike koje joj nude Evropa i SAD... komercijalne prilike, prilike za kulturno, političko povezivanje. Postoje mnogi načini da se naše veze ojačaju. Na srpskom narodu je odluka, ali mi, kao što sam rekao, verujemo da je najbolji put za građane Srbije da nastave sa reformama, koje se već sprovode u procesu pristupanja Evropskoj uniji, da nastave normalizaciju odnosa sa Kosovom, kroz dijalog u kojem posreduje EU, koji podržavaju SAD, da se uklone prepreke dalje integracije. Mislimo da su zemlje širom regiona, koje podnose teške žrtve, koje sprovode reforme, neophodne da približe svoje građane Evropi, da su one zemlje, koje će na kraju biti snažnije, bezbednije, prosperitetnije. Da će uspeti da zadrže svoje građane, a ne da oni odlaze u inostranstvo u velikom broju. Jedan od najvećih problema u zemljama poput BiH, gde je ako se ne varam otišlo 80 hiljada ljudi, samo u poslednje dve godine, jeste pronaći način da se građani ubede da imaju budućnost u BiH, ili Makedoniji ili Srbiji i da ne treba da odlaze, jer su zemlje na pravom putu, putu ka Evropi“.

XS
SM
MD
LG