Linkovi

Hoće li Tramp otvoriti dosijee o ubistvu Kenedija?


Limuzina Džona Kenedija u Dalasu, Teksasu
Limuzina Džona Kenedija u Dalasu, Teksasu

Poslednja serija dokumenata o ubistvu predsednika Džona Kenedija 1963. , koja bi trebalo da bude objavljena tokom dana, mogla bi da baci novo svetlo na slučaj koji decenijama intrigira javnost i stručnjake.

Predsednik Kenedi je ubijen dok se vozio kroz Dalas u Teksasu sa suprugom Džeki, 22. novembra 1963. Agent Tajne službe Klint Hil prišao je predsedničkoj limuzini samo nekoliko sekundi nakon što su meci pogodili predsednika.

“Pomislio sam da je rana smrtonosna, ali nisam bio siguran. Jedina stvar koju je gospođa Kenedi ponavljala je “O Džek, o Džek, šta su to uradili?”. I onda je rekla “Džek, volim te.”

Li Harvi Osvald, koji je prebegao iz Sovjetskog saveza, optužen je za Kenedijevo ubistvo. Dva dana kasnije, Osvalda je ubio vlasnik noćnog kluba Džek Rubi. I taj događaj je podstakao strahove o da je možda reč o zaveri.

Predsednik Donald Tramp najavio je na Tviteru da će odobriti objavljivanje poslednje serije poverljivih dosijea o ubistvu Kenedija. Objavljivanje tih dokumenata moglo bi da baci novo svetlo na slučaj Kenedijevog ubistva, kaže stručnjak Lari Sabato.

“To će biti značajan momenat jer će, posle skoro 54 godine, oni koji istražuju slučaj imati sve informacije koje je do sad imala vlada I moći će ponovo da razmotre Kenedijevo ubistvo.”

Sabato I ostali stručnjaci bi posebno voleli da znaju šta su vladine agencije tada znale I šta su objavile o Osvaldovoj poseti sovjetskoj I kubanskoj ambasadi u Meksiko Sitiju pre ubistva.

“Ako je moguće, želim da saznam više o tome šta su oni znali unapred I zašto nisu više međusobno komunicirali.”

Komisija koja se bavila atentatom – Vorenova komisija je u izveštaju zaključila da je Osvald delovao sam, ali javnost u to I dalje sumnja, kaže Sabato.

“Procenat Amerikanaca koji veruju u zaveru porastao je sa 60 na 75 odsto, tako da je jasno da većina ne veruje u to da je Li Harvi Osvald delovao sam.”

Uprkos skepticizmu, do sada se nisu pojavili dokazi za to da je još neko sem Osvalda umešan u ubistvo.

XS
SM
MD
LG