Linkovi

Hoće li novinarima u SAD biti ograničena poverljivost komunikacija?


Sekretar za pravosuđe Džef Sešns
Sekretar za pravosuđe Džef Sešns

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns obavestio je novinare da kreće u borbu protiv curenja poverljivih informacija u medije - koje predsednika Trampa prati otkad je došao na vlast. Broj istraga koje se trenutno o tome vode je utrostručen, a četvoro ljudi je optuženo da je odavalo poverljive informacije. Sešns je rekao da poštuje ulogu medija u društvu, ali da oni ne treba da budu neograničeni.

Jedno od ograničenja moglo bi da bude I novo upustsvo Sekretarijata za pravosuđe za informacije do kojih dođu novinari. Sešns je objasio da razmatra da bi te informacije mogle da se koriste u cilju istrage I krivičnog gonjenja onih koji poverljive podatke dostavljaju medijima. To je promena u odnosu na politiku bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je ograničio Vladinih zvaničnika novinarskim mejlovima I telefonskim razgovorima.

Iako je revizija uputstava još samo na nivou predloga, a ne zakona – aktivisti za slobodu medija upozoravaju da bi ozbiljno mogla da ugrozi komuniaciju novinara sa poverljivim izvorima. Sekretar za pravosuđe Džef Sešns najavio je nova pravila nakon što ga je predsednik Tramp kritikovao da se previse blago odnosi prema curenju informacija u medije.

XS
SM
MD
LG