Linkovi

Hoće li laburisti podržati novo glasanje o Bregzitu?


Džeremi Korbin, lider Laburističke partije

Britanska Laburistička partija bi možda mogla da ima odlučujuću ulogu u Bregzitu.

Uporedo sa odvijanjem pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU, sve više laburista smatra da ova stranka ima dužnost da inicira novi referendum o Bregzitu, koji bi možda mogao da ima drugačiji rezultat.

Lideri partije su se dugo protivili toj ideji i poručivali da poštuju rezultate referenduma iz 2016. ali bi mogli da donesu drugačiju odluku na četvorodnevnoj konferenciji koja počinje u nedelju u Liverpulu.

Lider partije Džeremi Korbin dugo se protivio drugom referendumu o Bregzitu, ali se čini da je taj njegov stav ublažen.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin
Lider Laburističke partije Džeremi Korbin

Korbin je za "Sandej Miror" rekao da "ne poziva na drugi referendum, ali da će, ako konferencija Laburističke stranke donese takvu odluku, to poštovati i delovati u skladu s tim".

Većina članova Laburističke partije glasala je za ostanak Britanije u EU, ali veliki broj od njihovih 257 poslanika u parlamentu predstavlja okruge u kojima su građani glasali za Bregzit.

Od 2016. laburisti su se držali poliltike "konstruktivne dvosmislenosti", u pokušaju da pomiri one koji su glasali za izlazak iz EU i one koji su glasli suprotno. Partija se protivi "torijevskom Bregzitu" Tereze Mej, ali ne i samom izlasku Britanije iz Unije, odnosno zalaže se da Britanija i dalje ostane u carinskom sistemu EU i da ima pristup jedinstvenom tržištu.

Ipak, plan konzervativaca o tesnim trgovinskim vezama Britanije i EU odbačen je na poslednjem samitu Unije u Salcburgu. Rizik da se ne postigne dogovor se takođe povećava, a rok za izlazak Britanije iz EU je mart 2019.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG