Linkovi

Hoće li Fejsbuk uspeti da uvede svoju valutu?


Logo Fejsbuka

Ambiciozni plan Fejsbuka da napravio ceo finansijski eko-sistem baziran na digitalnoj valuti biće pod lupom predstavnika u Kongresu, gde će u naredna dva dana biti održati pretresi o namerama kompanije. Predsednik Donald Tramp, američki sekretar za finansije i centarlna banka SAD već su negativno komentarisali ove najave.

Prvi pretres će biti održan pred u Odboru za bankarska pitanja u Senatu, a drugi u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma koji već istražuje uticaj Fejsbuka, Amazona, Gugla i Epla na tržištu.

Donald Tramp je na Tviteru napisao da "nova valuta, Libra, ne bi bila stabilna i pouzdana", a sekretar za finansije Stiven Mnučin i šef Federalnih rezervi Džerom Pauel takođe su izrazili zabrinutost da bi nova valuta mogla da se zloupotrebi za nelegalne aktivnosti.

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin
Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin rekao je da postoji zabrinutost da bi "Libra mogla da se koristi za pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti" i da je reč o "pitanju nacionalne bezbednosti".

Izvršni direktor Fejsbuka Dejvid Markus, koji vodi projekat, rekao je da "Libra treba da bude bezbedan, siguran i jeftin način za za protok novca i da može da napravi inkluzivniju finansijsku infrastrukturu".

Libra bi, za razliku od bitkoina, imala pokriće u depozitima u realnim valutama - dolaru, evru i jenu.

Zbog malih provizija, očekuje se da bi je koristili ljudi koji sada nemaju bankovne račune.

Ipak, postavljaju se pitanja o zaštiti privatnosti korisnika Fejsbuka i potencijalnim zloupotrebama.

O svim otvorenim pitanjima razgovaraće se pred odborima u Kongresu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG