Linkovi

Istorija pretočena u slatkiše


Suzan Bendžamin je vlasnica prodavnice istorijskih slatkiša “Cool Confections” u kojoj ima “Horhaund” bombona, pravljenih u 19.veku od biljaka iz porodice mente

Praznična sezona u Sjedinjenim Državama obiluje slatkišima svih mogućih vrsta, ukusa i oblika. Kako su slatkiši sastavni deo svih proslava i događaja to je poslužilo kao inspiracija jednoj poslastičarnici u kojoj svaki slatkiš ima svoju priču.

Suzan Bendžamin je vlasnica prodavnice istorijskih slatkiša “Cool Confections”. Tu ima “Horhaund” bombona, pravljenih u 19.veku od biljaka iz porodice mente, gorko-slatkastog ukusa. “Hard Tek” krekere jeli su američki vojnici tokom građanskog rata, a “zaslađene usne” od voska bile su delikates s početka 20.veka. U prodavnici “Cool Confections” nekoliko vekova istorije pretočeno je u slatkiše.

“Slatkiši nisu samo šećer ili običan predmet. Njihova prozvodnja vezana je za period ropstva, industrijsku revoluciju, trgovinu i marketing. Slatkiši su deo nas.”

Prodavnica “Cool Confections” se nalazi u istorijskom gradiću Harpers Feri, u zapadnoj Virdžiniji, na obalama reka Šenandoa i Potomak, u kome je Džon Braun, aktivista za ukidanje ropstva, predvodio pobunu robova 1859. godine. To mesto je takodje bilo poprište bitke u gradjanskom ratu 1862. godine.

“Ovo je smola od četinara koju su žvakali Indijanci na severo-istoku zemlje.”

Uloga slatkiša u ranijim vremenim nije bila samo puko zadovoljenje želje za slatkim.

“Bombone su bile tvrde, ali ne i lepljive Njihovim žvakanjem skidao se plak sa zuba plak,,jačala vilica, a neki su verovali da takodje pročišćavaju krv.”

Upotreba šećerne trske kao zaslađivača proširila se iz jugoistočne Azije u 16. veku. Slatkiši od šećera,su tada bili privilegija bogatijih evropskih slojeva. Popularni su bili prženi slatkiši.

“Uzeli bi neko seme, badem ili kedrov orah i prelili ga sa vise slojeva šećera.”

Pre završetka građenskog rata, kojim je ukinuto ropstvo u Americi, proizvodnja šećera je bila kontroverzna. Popularne tvrde bombone poput ovih, pravljene su od šećerne trske koju su prerađivali crni robovi.

“Proizvodnja šećera je bila važna za ekonomiju južnjačkih država koja se u velikoj meri oslanjala na rad robova. Oni koji su se borili za ukidanje ropstva bojkotovali su šećer dobijen iz trske i koristili slad iz cvekle ili javora.

Posle rata kada je šećer dobio široku primenu, postale su vrlo tražene jeftine karamel bombone poput današnjih “Tutsi rols”.

“Odjednom ste mogli da vidite decu iz radničkih porodica koja su za nekoliko centi mogla da kupe slatkiše. Na neki način to je bio prelazak u srednju klasu."

Bendžamin prodaje svoje istorijske slatkiše muzejima i putem interneta. Mnogi od njih se više ne proizvode, ali je ona uložila puno godina u potrazi za receptima i kvalifikovanim poslastičarima kako bi obnovila njihovu proizvodnju.
XS
SM
MD
LG