Linkovi

Predsednik Obama će posetiti Hirošimu


Hirošima, Japan
Hirošima, Japan

Obama će biti prvi aktuelni američki predsednik koji će posetiti Hirošimu, od kako je na taj japanski grad bačena atomska bomba 1945. godine

Bela kuća je saopštila da će Obama da poseti taj grad sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, pri kraju puta u Japan i Vijetnam od 21. do 28. maja. Obamin savetnik Ben Rouds odbacio je mogućnost da se američki predsednik izvini za bombardovanje Hirošime i Nagasakija.

Preživeli stanovnici Hirošime ne očekuju da se predsednik Obama izvini, ali se nadaju da će priznati da je američki nuklearni napad na Japan, sa ciljem da se završi Drugi svetski rat, uzrokovao razorne gubitke i patnje.

Sjedinjene Države su 6. avgusta 1945. bacile prvu atomsku bombu. Bomba bačena na Hirošimu usmrtila je oko 140 hiljada ljudi, uključujući i one koji su preminuli kasnije od posledica radijacije.

Na mestu eksplozije, danas se nalazi Memorijalni park Mira, u znak sećanja na žrtve napada.

Oni koji su prošli kroz strahote tog nuklearnog napada poput 79-godišnje Keiko Ogure, žele da predsednik Obama prizna katastrofalne posledice upotrebe atomskog oružja.

Pre nego što umrem želim da vidim lice aktuelnog predsednika. Ne da bih tražila izvinjenje već zato što smo ljudi. Da se tu na istom tlu na istom nivou zajedno molimo za mrtve.”

U muzeju u parku, izložene su fotografije i predmeti, posle eksplozije i razaranja koje je usledilo posle, prve atomske bombe.

Ogura, koja je tada imala osam godina , kaže da ju je, iako je u trenutku eksplozije od epicentra bila udaljena dva i po kilometara, snažna eksplozija bacila na zemlju.

Kada sam došla k sebi svuda oko mene je bila potpuna tama i tišina.”

Fotograf lokalnih novina slikao je Sunaoa Cuboija kako unezveren tumara sa drugima koji su preživeli. Cuboija koji je pretrpeo ozbiljne opekotine priseća se velike griže savesti dok se probijao preko tela mrtvih ljudi da bi preživeo.

Svi su bili mrtvi osim jednog čoveka koji je još uvek davao znake života. Počeo je da viče na mene iz sveg glasa.”

Pobednici smatraju da je bacanje atomske bombe spasilo živote mnogih američkih vojnika pošto je dovelo do okončanja rata.

Međutim, atomska bomba je usmrtila hiljade nedužnih civila, a mnogi su umrli kasnije od raličitih oblika kancera, zbog ozračenosti.

Preživeli napada na Hirošimu se nadaju da poseta predsednika Obame neće pokrenuti debate oko ispravnosti američke odluke da baci atomsku bombu, već da će učvrstiti predanost međunarodne zajednice za potpunom eliminacijom atomskog oružja u budućnosti.

XS
SM
MD
LG