Linkovi

Mala banka odstupila od prakse velikih


Broj oduzetih kuća zbog neotplaćivanja hipoteke je donekle opao u mnogim delovima Sjedinjenih Država. Ipak, desetine hiljada Amerikanaca ostaju bez svojih kuća svakog meseca.

Od 2007. više od pet miliona Amerikanaca izgubilo je svoje kuće zbog neotplaćivanja hipoteke. Međutim, jedna mala banka na američkom srednjem zapadu svojim rešenjima odstupa od prakse velikih finansijskih institucija, obučavajući svoje mušterije kako da zadrže svoja radna mesta i ponovo prigrabe deo "američkog sna".

Nekoliko nedelja pošto je kupila novu kuću marketinški menadžer Katrin Holms izgubila je posao. Sa malim brojem mogućih rešenja, Holms je pozvala svoju hipotekarnu banku. Očekivala je da će joj reći da mora da se odrekne svog sna o posedovanju kuće.

"Fifth Third banka je mogla da kaže - morate da izadjete. Ali nije to uradila. To bi bilo teško, ali nisam morala da se suočim s tim", kaže Holms.

Njena priča je samo jedna od priča o uspehu mušterija ove banke.

"Fifth Third" banka je odlučila da upotrebi deo svog budžeta za oglašavanje da bi pomogla svojim nezaposlenim pozajmiocima angažovanjem instruktora. Holms je kasnije dobila posao u zdravstvu, a banka lojalnu mušteriju.

Portparol banke Leri Magnesen kaže da je to bila poslovna odluka.

"Odluka o oduzimanju kuće je katastrofalna za sve strane. To je tragedija za porodicu, nije dobra stvar za lokalnu zajednicu, a u mnogim slučajevima banka će izgubiti priličan deo novca u tom procesu. Nijedna banka to ne želi. Prema tome ovo je odlično rešenje za sve strane", objašnjava Magnesen.

Rendal Džekson se suočio sa mogućnošću da izgubi svoju kuću pošto je bio bez posla 9 meseci. Poslednja stvar koju je očekivao od svoje banke je obuka o profesionalnoj orijentaciji.

"Bio sam potpuno šokiran kada mi je banka ponudila taj program, prijavio sam se i to je bila jedna od najboljih stvari koju sam ikad uradio", kaže Džekson.

Pored toga što pomaže u sastavljanju efektnih rezimea, obuka koja traje 16 nedelja oslanja se u velikoj meri na direktno savetovanje. To je veoma važno kaže direktor firme "NextJob" Džon Kortni, koji smatra da nezaposlenost teško pogadja ljude .

"Prvi deo se sastoji u tome da im se pomogne da izgrade samopouzdanje i da sa svojim rezimeom, koji je baziran na njihovim uspesima, a ne samo na tome gde su do sada radili, počnu da prilaze traženju posla sa više nade i samouverenosti i da tako odu na intervju za posao i dobiju ga", priča Kortni.

Mada je broj oduzetih kuća pao na najniži nivo od početka finansijske krize, svakog meseca oko 100 hiljada američkih porodica ostane bez svojih domova. Banke i finansijske institucije, koje su delom odgovorne za takve situacije trebalo bi da budu i deo rešenja, kaže portparol "Fifth Third" banke Leri Magnesen.

"Mnogi ljudi su doprineli ovoj krizi i mislim da bi svi trebalo da učestvujemo u njenom rešavanju i suočavanju sa problemima koje je izazvala", zaključuje Magnesen.

"Fifth Third" banka tvrdi da je procenat uspeha polaznika njenog programa ponovnog zapošljavanja 40 odsto u poredjenju sa nacionalnim prosekom od 11 odsto.

XS
SM
MD
LG