Linkovi

Stejt department: Klinton postupala po zakonu


Predstavnici Stejt departmenta brane odluku Hilari Klinton da koristi privatni imejl dok je obavljala dužnost američkog šefa diplomatije.

Hilari Klinton - bivša američka državna sekretarka i prva dama SAD, a sada mogući kandidat za predsednika SAD na izborima 2016. godine, možda je prekršila zakon time što je koristila lični imejl nalog za službenu komunikaciju dok je obavljala funkciju šefa Stejt departmenta.

Hilari Klinton, koja se smatra gotovo sigurnim kandidatom Demokratske stranke za predsednika na izborima 2016. godine, nije imala službenu imejl adresu za četiri godine koliko je provela na čelu Stejt departmenta.

"Neobično je da tako visoki funkcioner obavlja zvanične poslove putem privatnog imejla. Zakon, pre svega nalaže da zvanične komunikacije moraju da budu sačuvane, kako bi istoričari, novinari, pa i članovi Kongresa imali pristup takvoj državnoj arhivi", kaže Džejson Baron iz advokatske firme "Drinker, Biddle & Reath".

Međutim, Državni sekretarijat je saopštio da je Klinton predala desetine hiljada svojih mejlova, prošle godine kada joj je zvanično zatraženo da to učini, a portparolka Stejt departmenta Mari Harf je saopštila da ne postoji zabrana za upotrebu privatnih naloga ukoliko svi dokumenti ostanu sačuvani.

"Ubrzo pošto je dobila pismeni zahtev, državna sekretarka Klinton je predala 55 hiljada stranica dokumentacije. I drugi državni sekretari pre nje su koristili i lični i službeni imejl u službenim komunikacijama, ali je ona jedina na tom položaju, koja je predala tražena dokumenta", objasnila je Harf.

Dnevni list Njujork Tajms međutim prenosi da su njeni savetnici prethodno birali koja će dokumenta predati vladi.

Pored pitanja zakonitosti - navode američki mediji - postoji i pitanje bezbednosti, odnosno da li je njen privatni imejl bio zaštićen adekvatnom bezbednosnom šifrom ili ne.

XS
SM
MD
LG