Linkovi

Klintonova optužuje direktora FBI-a za poraz na izborima


Hilari Klinton na jednom od predizbornih skupova (AP Photo/Gerry Broome)
Hilari Klinton na jednom od predizbornih skupova (AP Photo/Gerry Broome)

U telefonskom razgovoru sa donatorima svoje kampanje, Hilari Klinton optužila je direktora Federalnog istražnog biora (FBI) DŽejsma Komija, za svoj poraz na predsedničkim izborima u SAD, tvrdeći da je njegov izveštaj o istrazi o njenom korišćenju privatnih i-mejl servera bio prelomni trenutak kampanje.

Gotovo sva istraživanja javnog mjenja na naciolanom nivou pokazivala su da Klintonova vodi u trci sa njenim republikanskim izazivačem Donaldom Trampom, u nedeljama koje su prethodile izborima održanim u utorak, ali on je zabeležio pobedu širom zemlje kada je počelo brojanje glasova i proglasio pobedu manje od 12 sati nakon što su birališta zatvorena.

Klinton je rekla donatorima u subotu da analiza istraživanja nacionalnog javnog mnjenja pokazuje da je Komijevo pismo kongresu o novim otkrićima u vezi sa mejlovima, objavljeno samo 11 dana pre izbora, imalo razorni uticaj, suviše velik da bi se mogao amortizovati.

Bivši predsednik Bil Klinton aplaudira dok njegova supruga, kandidatkinja za predsednika Hilari Klinton, govori u Njujorku dok poznaje svoj poraz od republikanca Donalda Trampa 9. novebra
Bivši predsednik Bil Klinton aplaudira dok njegova supruga, kandidatkinja za predsednika Hilari Klinton, govori u Njujorku dok poznaje svoj poraz od republikanca Donalda Trampa 9. novebra

Troje ljudi koje je učestvovalo u telefonskoj konferenciji sa Hilari Klinton ispričalo je njenu analizu rezultata izbora, javlja novinska agencija Rojters.

Prvi komentar Hilari Klinton koji ulazi u detalje

Razgovor Hilari Klinton sa njenim podržavaocima u subotu, prvi je put da je ona ušla u diskusiju o detaljima svoje neuspešne kapmanje. Klintonova se držala povučeno otkako je priznala pobedu Trampa u obraćanju svojim glasačima i timu u Njujorku u sredu ujutro.

Komi je u pismu upućenom kongresmenima 28. oktobra rekao da se ispituje mogućnost ponovnog pokretanja istrage o tome da li je Klintonova neodgovorno postupala sa poverljivim informacijama korišćenjem privatnog i-mejl servera umesto vladinih kompjutera dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2012. godine. Nova istraga, rekao je Komi, neophodna je pošto su njegovi agenti otkrili nove i-mejlove koji bi mogli biti relevantni za taj slučaj.

To se odnosilo na kasnije otkriće 650.000 i-mejlova Klintonove tokom istrage u drugom, odvojenom slučaju, koji se bavio aktivnostima sada bivšeg supruga njene najbliže saradnice Hjume Abedin. Mejlovi su bili u laptopu koji su koristili Abedinova i njen suprug, bivši kongresmen Antoni Vajner.

Kritike povodom Komijevog tajminga

Komijevo pismo kongresmenima sadržalo je te nekoliko detalja o novootkrivenim mejlovima, što je rasplamsalo medijske spekulacije. Izvori koji su informisani o ovom slučaju sugerisali su da su mejlovi ponajpre cele kopije dokumenata koje je FBI već pregledao, ali je Komi izašao u javnost sa krajnje neobičnim i zagonetnim saopštenjem bacivši poslednju nedelju predsedničke kampanje u metež.

Direktor FBI-a Džejms Komi tokom davanja iskaza pred komitetom za bezbednost 14. jula na Kapitol hilu
Direktor FBI-a Džejms Komi tokom davanja iskaza pred komitetom za bezbednost 14. jula na Kapitol hilu

Branitelji klintonove optužili su direktora FBI-a za ometanje kampanje izlaskom u javnost sa ovim neočekivanim saopštenjem, bez pružanja ikakvih dodatnih informacija. Potpunije obelodanjivanje, tvrde oni, oslobodilo bi bivšu državnu sekretarku bilo kakvih optužbi da se ponašala neodgovorno.

Protivnici Klintonove prigrabili su kasno saopštenje FBI-a i saopštili još jedanput da veruju da bi to mogli biti dokazi koji je inkriminišu. Ipak, čak i neki viđeni članovi Republikanske partije ukorili su Kojima za neprikladno mešanje u predsedničku kampanju i ponašanje koje dolikuje više tužiocu nego istražitelju.

Klintonova "oprana", ali šteta već počinjena

Devet dana nakon što je uputio pismo Kongresu, Komi se oglasio ponovo, saopštavajući da je ubrzana i intenzivna istraga njegovih agenata pokazala da Klintonova nije počinila ništa nezakonito, i da s obzirom na to neće biti promena u njegovom saopštenju izdatom pre više od tri meseca ranije da nikakve optužbe protiv nje neće biti podnete u vezi sa upotrebom mejl servera.

No, politička šteta je već bila počinjena.

Iako je oslobođena krivice, kaže Klintonova, naznake direktora FBI učinile su da se ospe broj njenih glasača na Srednjem zapadu, u državama poput Viskonsin i Mičigen, koje su obično nazivane "plavim zidom" zbog jake podrške demokratskim predsedničkim kandidatima.

Portparol FBI-a nije bio dostupan za komentar.

Trampova neočekivana pobeda i u Viskonsinu, i u Mičigenu u utorak, bila je ključna za zapanjujući poraz Hirali Klinton, koji je šokirao naciju i doveo do serije protesta protiv Trampa u kojma učestvuju mladi aktivisti u mnogim gradovima.

XS
SM
MD
LG