Linkovi

Hiljade vojnika pomažu žrtvama uragana Irma


Više od 45 ljudi je izgubilo život dok su milioni gradjana bez struje pošto je uragan Irma protutnjao Karibima i jugoistočnim delom Sjedinjenih Država. Nastojanja na pružanju pomoći su sada u punom jeku i američka vojska odgovara na pozive za pomoć.

Više od 30.000 pripadnika vojske je upućeno na Karibe i u jugoistočne američke države - Floridu, Džordžiju, Južnu Karolinu i Alabamu…da pomognu u spasavanju i pružanju pomoći posle razornog udara uragana Irma koji je protutnjao tim regionom.

Vojnici iz Severne Karoline voze na jug u konvojima protiv-poplavnih, visokih kamiona koji su prepuni zaliha. Marinci nadleću ostrvo Sent Tomas, deo Američkih devičanskih ostrva. Mornari sa američkog nosača aviona USS “Abraham Linkoln” avionima dopremaju zalihe na ostrva Florida Kiz.

“Ono što pokušavamo da uradimo je da abnormalnu situaciju u kojoj smo sada pretvormo u normalnu što pre je moguće”, kaže zamenik direktora operacija nacionalne garde, general Glen Hagler.

Vojni avion sa zalihama za Floridu
Vojni avion sa zalihama za Floridu

Nacionalna garda armije i vazduhoplovnih snaga već ima oko 14.000 vojnika koji pomažu u operacijama oporavka od uragana Harvi, koji je pre nekoliko nedelja, pogodio Teksas sa rekordnim padavinama. Snage Nacionalne garde čine oko polovinu američkog vojnog osoblja koje sada pomaže u nastojanima za oporavak od uragana Irma.

“Mi obavljamo evakuacije medicinskim helikopterima i iz vazduha tragamo za onima koji su zatočeni. Isto tako tragamo za njima na zemlji. Takodje pružamo stvari na koje ne biste ni pomislili, ali za njima vlada velika potreba: transport, prebacivanje hrane, vode, goriva i drugih stvari neophodnih za podršku gradjanima jer su prodavnice hrane zatvorene”, ističe Hagler.

Apel za pomoć raste kod kuće, u trenutku kad američka vojska još uvek vodi dva rata u inostranstvu. Medjutim, brigadni general Glen Hagler kaže za Glas Amerike da je ova godina donela veći teret Nacionalnoj gardi nego što je uobičajeno, ali to još uvek nije ni blizu najgorim situacijama kojima je on bio svedok.

“Angažovali smo oko trećinu osoblja koje smo imali tokom perioda posle Katrine i ratova u Iraku i Avganistanu, kad se to sve odvijalo u istom trenutku. Da odgovorim na vaše pitanje ovo nije uobičajeni period, ali nije ni medju najgorim.”

Medjutim, dok novi uragani stižu sa Atlantika, vojno osoblje i oni koji žive u područjima u kojima su uragani česti nadaju se dužem mirnom periodu, a ne samo zatišju pred buru.

XS
SM
MD
LG