Linkovi

Hiljade u Podgorici odaju poštu Amfilohiju, Vučić dolazi na sahranu


Vernici odaju poštu preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju
Vernici odaju poštu preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju

Hiljade vjernika i poštovalaca preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija okupilo se u subotu kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici kako bi mu odali posljednju počast uoči sjutrašnje sahrane kojoj će, prema najavama, prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tijelo preminulog mitropolita SPC prethodno je dopremljeno iz Cetinjskog manastira, nakon što je u novoizabrani administrator mitropolije, episkop Joanikije, povodom smrti Amfilohija služio liturgiju u prisustvu sveštenstva, monaha, monahinja i vjernika, kao i mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagramu da za nekoliko sati putuje u Podgoricu, gdje će prisustvovati sahrani mitropolita Amfilohija, te da će prilikom toga razgovarati sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori.

Sjutrašnji Vučićev dolazak u Crnu Goru biće prvi otkad je srpski predsjednik stupio na neku od visokih državnih funkcija, podsjeća RTCG, a pored Vučića, sahrani će prisustvovati i partijarh SPC Irinej koji će ujutru u 9 sati u Hramu služiti liturgiju.

Povodom najave dolaska Aleksandra Vučića, episkop Joanikije saopštio je njegov dolazak značio “još bolje i bliskije odnose Srbije i Crne Gore”, ocjenjujući da “narod to želi”.

Dolazak Vučića i visoke delegacije Vlade Republike Srbije na sahranu Amfilohija najavila je i Ambasada Srbije u Crnoj Gori, koja je istakla da je prisustvo najviših zvaničnika Srbije “od izuzetne važnosti s obzirom na značaj i ulogu mitropolita Amfilohija za srpski narod, crkvu i državu".

Uoči sjutrašnje sahrane mitropolita SPC u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uputilo je izraze saučešća sveštenstvu i vjernicima MCP i pozvali gradjane da se pridržavaju epidemioloških mjera da bi zaštitili svoje zdravlje i živote svojih najbližih.

82-godišnji Amfilohije preminuo je u petak u Kliničkim centru od posljedica upale pluća izazvane infekcijom Kovid 19.

XS
SM
MD
LG