Linkovi

Hilari Klinton - veliki politički borac


Bivša državna sekretarka Hilari Klinton postala je prva žena – verovatni predsednički kandidat jedne od dve velike stranke u Americi pošto je sinoć osigurala demokratsku predsedničku nominaciju. Dopisnik Glasa Amerike Ketrin Džipson, razmotrila je kako će decenije iskustva pod budnim okom javnosti, uticati na Hilarinu izbornu bitku protiv Donalda Trampa.

Hilari Klinton prevalila je dug put do ovog istorijskog trenutka.

“Večerašnja pobeda ne pripada samo jednoj osobi, ona pripada generacijama žena - i muškaraca – koji su se žrtvovali da bi ovaj momenat bio moguć”, poručila je svojim pristalicama.

Od prve dame, preko senatorke do državne sekretarke … te ponekad teške godine su je formirale i oblikovale u kandidata kakav je sada.

“Ona je pametna. Nepokolebljiva je, ne odustaje. Ona je politički borac. Ispod njene ponekad prijateljske, benigne fasade krije se snažan i kompetitivan političar”, kaže Majkl Isikof.

Isikof je prvi novinar koji je otkrio aferu izmedju tadašnjeg predsednika Bila Klintona i pripravnice u Beloj Kući - Monike Levinski. On kaže da su Hilarina sumnjičavost prema medijima i nespremnost da bude potpuno transparentna rasli u vreme dok je njen suprug bio predsednik.

“Možete videti vezu izmedju tvrdih stavova koje je razvila tada i njene odluke da ima privatni e-mail server koji joj je sada doneo toliko problema.”

Barijere javnog života često su sprečavale Hilari da pokaže svoju pravu ličnost.

“Bila je hladnokrvna, kul na pravi način, mirna, proračunata…”

Fornije je pratio rad Hilari Klinton od 1980-ih. Kaže da je čvrsta žena sa dobrim smislom za humor, koja je vodila bitke protiv diskriminacije žena, optužbi za korupciju i navoda o neverstvima njenog muža. Ta iskustva bi mogla da je učine boljim kandidatom.

“Da bi bila mnogo bolja od Donalda Trampa i oduvala ga sa scene - mora da bude više nalik na onu žustru, otvorenu, zabavnu, ranjivu osobu kakva je bila nekada”, smatra Fornije.

Klinton priznaje da nije “rodjeni” političar. Medjutim, najveći izazov biće da dokaže ljudima da mogu da joj veruju.

“Ona je protraćila svoj kredibilitet, gradjani imaju skoro isto toliko nepoverenja u nju koliko i u Donalda Trampa", navodi Fornije.

U izbornoj godini koju je obeležila želja birača za autentičnošću, Klinton će morati da dokaže biračima da su njene decenije života u javnosti – snaga, a ne slabost.

“Ona je ličnost iz druge ere, a izbori su često usmereni na budućnost, na nekoga ko može da promeni i prodrma stvari" - kaže Isikof.

Klinton je počela da uverava birače da će biti promena.

“Toliko mnogo vas smatra da ste prepušteni sami sebi, da vam niko ne čuva ledja… Pa, meni je stalo. Ja vas čujem, vidim vas. Kad postanem vasa predsednica, uvek ću vam čuvati ledja.”

XS
SM
MD
LG