Linkovi

Klinton povećala prednost u anketama


Niz novih anketa u američkoj predsedničkoj trci pokazuje da je demokrata Hilari Klinton povratila prednost nad republikancem Donaldom Trampom posle prve debate u kojoj je, prema mišljenju mnogih birača, odnela pobedu. Vebsajt Politiko objavio je da Klinton sada vodi u 7 od 11 država u kojima je ishod glasanja neizvestan, čime ima lakši put ka osvajanju većine od 270 elektorskih glasova u novembru. Ona takodje vodi u mnogim od najvećih država gde se birači već godinama opredeljuju za demokratske predsedničke kandidate. U medjuvremenu, u centar pažnje u predsedničkoj kampanji dospeli su dvadeset godina stari poreski podaci Donalda Trampa.

Demokrata Hilari Klinton optužuje Trampa da se obogatio na račun običnih poreskih obveznika.

"Bio je zauzet sa svojim računovodjama pokušavajući da utvrdi kako će da nastavi da živi kao milijarder, i koristio je svoje političke veze da prikupi stotine miliona dolara u vladinim subvencijama i dodatnim poreskim olakšicama za svoje kompanije - drugim rečima: Tramp je punim rukama uzimao od Amerike a ostavljao nama ostalima da plaćamo račune.”

Na predizbornom mitingu u važnoj državi na srednjem Zapadu – Ohaju – Hilari je kritikovala Trampa zbog nedavnog izveštaja Njujork Tajmsa u kojem se iznosi deo njegovog povraćaja poreza u državi Njujork 1995. godine, kada je proglasio 916 milona dolara poslovnih gubitaka zbog neuspešnih kockarnica i drugih poslovnih poduhvata. Bio je to tako veliki odbitak da je mogao da omogući njujorškom mogulu da na legalan način izbegne plaćanje poreza na zaradu u SAD i do 18 godina.

"Dok su milioni američkih porodica, uključujući moju i vašu, vredno radile i pošteno plaćale svoje deo, izgleda kao da on nije dao nikakav doprinos našem nacionalnom budžetu.”

Trampov izborni štab nije porekao tačnost poreskih podataka a sam kandidat juče je branio svoju poslovnu praksu na predizbornom skupu u Koloradu.

"Razumem poreske zakone skoro bolje od bilo koga drugog, i zato sam ja taj koji može da ih istinski popravi. I to je ono što se obavezujem da ćemo da uradimo, želimo pravednost, želimo da novac ulazi u budžet, želimo da se troši na ispravan način jer ne zaboravite – oni troše naše poreske dolare nepravedno i nesmotreno.”

Tramp je prekršio četiri decenije dugu tradiciju u američkim predsedničkim izborima svojim odbijanjem da objavi podatke o porezu koji je plaćao. On kaže da su njegovi poreski podaci od nekoliko godina unazad pod revizijom federalnih vlasti i da će ih objaviti kada se revizija završi, iako ne postoji pravilo koje zabranjuje objavljivanje tih podataka pre tog vremena.

XS
SM
MD
LG