Linkovi

Klinton i Tramp u tesnoj trci posle "oktobarskih iznenadjenja"


Nije iznenadjujuće što predsednička trka u SAD koja je bila sve samo ne predvidljiva, ulazi u poslednju nedelju sa vrlo tesnim odnosom snaga, posle oktobra u kome su iznenadna, šokantna otkrića o dvoje glavnih kandidata postala uobičajeno stanje.

Početkom prošle nedelje, Hilari Klinton je imala udobnu prednost u nacionalnim anketama i činilo se da joj opšte raspoloženje javnosti ide u prilog. Sa prosečnim vodjstvom od skoro šest poena na nacionalnom nivou, prema istraživanjima sajta Real Clear Politics, Klinton je proširila rad svog izbornog štaba u nekoliko država koje su tradicionalno bile republikanska uporišta, kao što su Teksas i Arizona, i činilo se kao da je njena pobeda izvesna.

Medjutim istraga FBI, veliki rast premija zdravstvenog osiguranja u okviru vladinog programa zvanog “Obamaker” i konstantno objavljivanje ukradenih mejlova koje u javnost pušta grupa Vikilis koja se bori za transparentnost vlade, doveli su Hilarinu kampanju u probleme u poslednjoj nedelji pred glasanje.

Loše vesti za Klinton počele su u ponedelja 21. oktobra kada je Obamina administracija objavila da će cena polisa zdravstvenog osiguranja koje se prodaju na tržištu preko vladinog sajta HealthCare.gov skočiti u proseku za 25 procenata. Bio je to veliki udarac za Klinton, snažnu pristalicu zakona o reformi zdravstvene zaštite koji je potpisao predsednik Obama, koja je obećala da će ga braniti i proširiti ako pobedi na izborima.

Stvari su se za Klinton pogoršale u petak, kada je direktor FBI Džejms Komi objavio da su pronadjene hiljade imejlova potencijalno relevantnih za istragu Hilarine prakse korišćenja privatnog imejla servera dok je bila državna sekretarka. Agenti FBI pronašli su mejlove na kompjuteru koji su zajedno koristili najbliža saradnica Klinton Huma Abedin i njen suprug, bivši kongresmen Entoni Viner, tokom odvojene istrage navodnih sekualnih poruka koje je Viner slao 15-godišnjoj devojčici.

Klinton je dovela u pitanje trenutak saopštenja FBI-a, nazivajući ga “duboko uznemirujućim” i “bez presedana.”

Uz to, hakerska grupa Vikiliks u protekle dve nedelje stalno objavljuje ukradene mejlove šefa Hilarinog izbornog štaba, Džona Podeste. Vikilks je juče objavio dodatne dokaze koji pokazuju da je privremena predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta Dona Brazil, koja je u to vreme bila komentator na CNN-u, pomogla Klinton tokom primarnih debata tako što joj je unapred dostavila nekoliko pitanja. CNN je saopštio da će prekinuti poslovnu saradnjju sa Brazil jer “ne odobrava” njene postupke.

Za to vreme, Tramp se u velikoj meri oporavio od skandala koji bi verovatno okončao kandidaturu drugih kandidata. Početkom oktobra, u medije je procurio snimak na kojem se republikanski kandidat čuje kako se hvali time što dodiruje žene i čini druge seksualno agresivne i neprikladne gestove. Neposredno posle toga, republikanski lideri su osudili Trampa i povukli podršku republikanskom kandidatu. Broj birača koji ga podržavaju u anketama je opao ali ne drastično, a neki republikanci koji su se distancirali od Trampa kada se snimak pojavio, bili su prinudjeni da ublaže svoje kritike da bi izbegli gubitak podrške od strane značajnog broja republikanskih birača koji su i dalje verni Trampu i zahtevaju sličnu lojalnost od drugih kandidata kojima su potrebni njihovi glasovi.

U skorije vreme, medijski izveštaji da Tramp možda nije ulagao u dobrotvorne svrhe kao što je tvrdio u svojim govorima, kao i da postoje nagoveštaji da njegov način plaćanja poreza neće "preživeti" inspekciju poreske službe, po svemu sudeći nisu odvratili one koji žele da Tramp bude izabran.

Nove ankete, iako je većina radjena pre objavljivanja informacija o Hilarinim imejlovima, pokazuju da se trka sužava.

Istraživanje ABC Njuza i Vašington Posta pokazalo je da je Klinton 24. oktobra imala prednost od 12 poena, koja se do početka ove nedelje istopila na samo jedan poen. Slična dnevna anketa koju sprovodi Los Andjeles Tajms pokazala je da Klinton vodi u odnosu na Trampa za samo dva poena 24. Oktobra ali je ista anketa pokazala da Tramp u ponedeljak ima prednost od 3,6 poena.

Ipak, sajt za predvidjanje rezultata izbora FiveThirtyEight.com i dalje projektuje da su šanse Klinton da osvoji izbore 75% naspram Trampovih 25 procenata. To je zato što Klinton ima značajno vodjstvo u takozvanim presudnim, neopredeljenim državama, gde će Tramp morati da uloži dodatne napore ukoliko namerava da pobedi 8. novembra.

XS
SM
MD
LG