Linkovi

Hejgel: Rusija razbila mit o mirnoj Evropi


Čak Hejgel na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka u sedištu NATO-a u Briselu, 27. februara 2014.
Čak Hejgel na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka u sedištu NATO-a u Briselu, 27. februara 2014.

Američki sekretar za odbranu govorio o značaju NATO-a i jačanju vojnih budžeta zemalja članica u vašingtonskom Vudro Vilson centru...

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel govorio je u vašingtonskom Međunarodnom naučnom centru "Vudro Vilson", povodom 20-godišnjice samita u Briselu - na kojim je obavljeno prvo proširenje NATO-a.

Hejgel se osvrnuo na Severnoatlansku alijansu u kontekstu destabilizacije Ukrajine.

“Potezi Rusije u Ukrajini predočili su kristalno jasno punu vrednost NATO-a. Dugoročno gledano, treba očekivati da će Rusija nastojati da dovodi u pitanje misiju, izdržljivost i predanost naše alijanse. Istorija će teško osuditi one članove NATO-a, koji na rizike koje je donela Rusija, ne odgovore odlučnijim jačanjem svojih vojnih budžeta”.

Hejgelovo današnje obraćanje jedno je u seriji apela Obamine administracije upućeno evropskim partnerima da povećaju sredstva za odbranu. Najviši američki zvaničnici, zajedno sa zvaničnicima NATO-a tražiće da se povećaju ulaganja u vojne resurse tokom razgovora na samitu alijanse u Velsu, u septembru.

“Već decenijama, odnosno od početka Hladnog rata američki sekretari odbrane opominju svoje evropske saveznike da u odbranu moraju da ulažu više. Jedna od glavnih prepreka tome bilo je opšte uverenje da je vreme agresije u Evropi davna prošlost. Međutim, Rusija je svojim akcijama razbila taj mit, nametnuvši obavezu svima nama da se od sada dobro pripremimo”.
XS
SM
MD
LG