Linkovi

Teška bitka za Palmiru


Vojne snage predsednika Bašara al Asada slave zauzimanje delova Palmire u Siriji, 26. mart 2016.
Vojne snage predsednika Bašara al Asada slave zauzimanje delova Palmire u Siriji, 26. mart 2016.

Sirijska vojska prodrla je danas još dublje u Palmiru, grad koji kontrolišu džihadisti Islamske države, i zauzela nekoliko delova grada.

Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i lokalni sirijski mediji prenose da su vojnici ispaljivali artiljerijske granate i da su izvedeni vazdušni napadi, dodajući da je odjeknuo niz eksplozija posle čega se video dim kako se uzdiže iznad zgrada sa nekoliko lokacija.

Opservatorija je opisala današnje borbe za drevni grad kao najjači dosadašnji udar sirijskih oružanih trupa, koje imaju podršku Rusije sa zemlje i iz vazduha.

Bitka za Palmiru sada traje već četiri nedelje, i prema navodima Opservatorije, veoma skupo košta vladine snage koje su u današnjim borbama izgubile najmanje 10 vojnika. Prema izveštajima, 18 je poginulo u petak.

Palmira, poznata kao "biser pustinje" bila je popularna turistička atrakcija, koju su godišnje posećivale desetine hiljada turista. pr nalazi se na listi svetske kulturne baštine Uneska.

Palmira se nalazi na listi svetske baštine Uneska, a džihadisti koji su u maju 2015. za samo nekoliko dana zauzeli grad, uništili su većinu istorijskih ruševina i umetnička dela.

XS
SM
MD
LG