Linkovi

Upozorenje protiv širenja virusa Zika


Kultivisana jaja komaraca koji prenose virus Zika
Kultivisana jaja komaraca koji prenose virus Zika

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije saopštila je da bi bolest slična gripu, čiji je uzročnik zika virus kojeg prenose komarci, mogla da se proširi i dalje od američkog kontinenta.

Tropski virus se okrivljuje za izazivanje ozbiljnih defekata kod fetusa i neke vlade upozoravaju žene da trudnoću odlože za dve godine.

Laboratorija u Rio De Žaneiru nudi brze testove za detektovanje virusa zika, koji može da izazove mikrocefaliju, odnosno rađanje dece sa abnormalno malim glavama. Brazil je najteže pogođen ovim defektima. Svetska zdravstvena organizacija zabeležila je blizu 4.000 slučajeva, što je 30 puta više nego u bolo kojoj godini od 2010. Na ovamo.

“Situacija je veoma ozbiljna. To je vanredna situacija ne samo za Brazil, već za sve zemlje koje su pogođene globalizacijom, klimatskim promenama i rastućim temperaturama”., navodi Marko Kolovati iz laboratorije Sangue Bom.

Samo testiranjem krvi ne može da se predvidi pojava zika virusa u organizmu. Laboratorija Sandži Bum koristi kombinaciju simptoma pacijenta i test krvi da bi uspostavila dijagnozu.

“Već imamo generaciju ljudi pogođenu mikrocefalijom koji će ceo svoj život živeti sa problemima izazvanim tom bolešću, što znači usporen mentalni i fizički razvoj”. kaže Marko Kolovati iz laboratorije Sangue Bom.

Danijela Alves de Hesus ima 21 godinu i nedavno je inficirana zika virusom. Došla je na proveru u laboratoriju.

“Nisam mogla da ustanem. Nisam mogla da jedem bez pomoći. Brat mi je pomagao da jedem. Nisam mogla da uzmem viljušku svojim prstima, bilo je bolno i jela sam veoma sporo”.

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen izjavila je da bi bolest i virus mogli da se prošire na sve zemlje u obe Amerike, osim Kanade i Čilea.

“Veoma naglo širenje zika virusa na nove geografske oblasti, uz veoma loš imunitet populacije je još jedan razlog za zabrinutost, posebno zbog moguće veze između infekcije tokom trudnoće i beba rođenih sa malim glavama”.

I dok su pojedine zemlje upozorile žene da ne ostaju u drugom stanju u naredne dve godine, Čen je navela da uzročna veza između zika virusa i mikrocefalije još nije definitivno dokazana.

XS
SM
MD
LG