Linkovi

Nove mere za pomoć deci


Šef odeljenja za zdravstvene sisteme u UNICEF-u, kaže da bi najveći prioritet trebalo da bude sprečavanje smrtnih slučajeva koje je moguće izbeći

U nedavno objavljenom izveštaju, koji su sačinile tri agencije Ujedinjenih Nacija i Svetska banka, navodi se da su uprkos progresu u smanjenju smrtnosti dece, koji je ostvaren uz pomoć zdravstvenih programa širom sveta, prognoze i dalje sumorne. Svakih pet sekundi negde u svetu umre jedno dete. Najnoviji izveštaj poziva na obnavljanje međunarodnih nastojanja za pomoć deci.

„Oseti ponovo“, pesma grupe „Jedna Republika“, počinje zvukom otkucaja srca novorođenčadi iz Gvatemale i Malavija. To je efektna muzička podloga za „Svaki otkucaj je važan“, novu kampanju koju je pokrenula organizacija „Spasimo decu“, koja se bavi poboljšanjem životnih uslova dece. Ta organizacija se nada da će pridobiti podršku medju američkim građanima, i njhovim zakonodavcima, za programe dečjeg preživljavanja koji održavaju otkucaje tih malih srca.

Alfred Bartlet, direktor programa organizacije „Spasimo decu“, za spasavanje života novoređenčadi, kaže da veoma pomaže što je kampanja počela u vreme kada je objavljen izveštaj UN.

„U pravo vreme, ima smisla što smo je pokrenuli u trenutku kada je objavljen izveštaj u kojem se navodi da je načinjen progres. To je odlično ali mnogo toga još treba da se uradi.“

U izveštaju se navodi da je procenat smrtnosti dece opao za 41 odsto od devedesetih godina prošlog veka. Ali takođe se dodaje da je samo prošle godine, oko 7 miliona dece ispod pet godina umrlo - 40 odsto njih u prvim mesecima života. Bartlet objašnjava da su brojke važne jer one govore o tome gde su potrebni dodatni napori.

„Jedna od stvari koju nam pokazuju ti podaci je da je sve više problema koncentrisano na dva regiona u svetu. Jedan je Južna Azija, zemlje kao što su Indija i Pakistan sa visokom stopom smrtnosti dece. Drugi je podsaharska Afrika, posebno zemlje kao što je Nigerija koja ima veoma visok stepen smrtnosti dece.“

Ijan Pet, šef odeljenja za zdravstvene sisteme u UNICEF-u, kaže da bi najveći prioritet trebalo da bude sprečavanje smrtnih slučajeva koje je moguće izbeći. On kaže da će dostizanje tog cilja značiti i povećanje investicija u dečje zdravlje, posebno onih koje su najpotrebnije.

To će značiti povećanu saradnju sa zemljama koje su suočene sa najvećim izazovima. To će značiti fokusiranje na probleme kojima nije bila posvećena potrebna pažnja, poput upale pluća i dijareje.“

Na upalu pluća, dijareju i komplikacije prilikom porođaja odnosi se 70 odsto smrtnih slučajeva dece ispod pet godina. Stručnjaci kažu da jednostavne mere kao što je bolja prenatalna nega, držanje novorođenčadi u toplom okruženju, prisustvo stručnog osoblja pri porođaju i poboljšanje dostupnosti tretmana za dečje bolesti, mogu značajno da smanje procenat smrtnosti dece.
XS
SM
MD
LG