Linkovi

Meki implant vraća pokretnost?


Istraživači sada razvijaju mekani ali jaki implant kičmenog stuba koji bi jednoga dana mogao da povrati pokrete kod paralizovanih osoba.

Pola miliona ljudi pretrpi povrede kičme svake godine zbog saobraćajnih nezgoda, ozbiljnih padova i bolesti, sudeći prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Pre šest sedmica, ovaj pacov nije mogao da se kreće, njegova kičmena moždina je bila potpuno presečena. Ali on sada može da se kreće uz pomoć pomagala. Naučnici u Švajcarskoj razvili su implant koji snabdeva oštećenu kičmu pacova hemikalijama i električnim stimulansom za lečenje nerava i povratka pokretnosti. Stefani Lakur, asistent na Švajcarskom institutu za tehnologiju u Lozani testirala je implant i uočila ohrabrujuće rezultate.

“Kombinovali smo elektro-hemijske stimulacije kičmenog tkiva i zatim proverili da li možemo da povratimo pokretljivost zadnjih udova. I ustanovili smo da možemo, koristeći ovu tehnologiju bili smo u mogućnosti da tokom nekoliko nedelja stimulišemo kičmu kod povređenih životinja i omogućimo im da hodaju.”

Novi implant pod nazivom E-dura je elastično rešenje za upaljeno tkivo i oštećenja izazvana prethodnom tehnologijom krutih implanta, koji su izazivali trenje sa spoljašnjim slojem kičmene moždine pacova.

“Želeli smo implant koji bi mogao da ostane duže vreme u telu bez izazivanja štetnih efekata. I prvo pitanje je bilo, da li meki materijal pravi razliku?”

Ona kaže da pravi. E-dura je napravljena od mekog, rastegljivog, ali jakog silikona koji ima dve jedinstvene karakteristike. Mikro kanal omogućava istraživačima da ubrizgaju lekove direktno na površinu kičme radi hemijske stimulacije.

A, rastegljive elektrode od platine povezane zlatnim nitima, omogućava da implant izdrži velike okrete i zaokrete dok vrše elektrostimulaciju nerava kičme. E-dura ponovo uspostavlja samo nenamerne pokrete. Da bi pacov mogao da hoda bez pomagala, regenerisani nervi moraju da budu u kontaktu sa motornim korteksom, delom mozga koji kontroliše namerne pokrete.

“Ne postoji veza trenutno unutar mozga tako da nema veze između motornih komandi i stvarne stimulacije na kičmenu moždinu. Takođe, treba da pronađemo način da povežemo te dve stvari, da bi osoba mogla da misli o pokretima i da bi stimulacija bila usklađena”, kaže Lakur.

Stvaranje takve veze kod pacova moglo bi da bude sledeći veliki korak ka tome da E-dura postane bezbedan i delotvorni tretman za osobe koje su vezane za invalidska kolica, u očekivanju da se ponovo kreću.

XS
SM
MD
LG