Linkovi

Delotvornost vakcine protiv rotovirusa


Rotovirus naročito pogađa decu u Africi i Aziji
Rotovirus naročito pogađa decu u Africi i Aziji

Rotovirus predstavlja najčešći uzrok ozbiljne dijareje kod beba širom sveta. Taj patogen usmrti više od 500 hiljada dece svake godine, sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti. Vakcina protiv rotovirusa bila je u širokoj upotrebi, dok nije povučena sa tržišta pre nekoliko godina zbog bezbednosne zabrinutosti. Prenosimo izveštaj o studiji, objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja, u kojoj je ispitivana bezbednost i delotvornost druge vakcine protiv rotovirusa koja se trenutno koristi.

Skoro svako dete na svetu inficira se rotovirusom do svoje treće godine. Dijareja koju izaziva može da rezultira ozbiljnom dehidracijom i smrću. Više od 85 odsto smrtnih slučajeva zbog tog virusa odnosi se na azijske i afričke zemlje. Skoro dva miliona dece boravi u bolnici zbog infekcije rotovirusom. Što je dete mladje, infekcija može da bude smrtonosnija, zbog čega se oralna vakcina daje bebama.

Bebe obično dobiju dve ili tri doze počevši od dva meseca života. Pre nekoliko godina, vakcina protiv rotovirusa povučena je sa tržišta zato što je povećavala rizik da bebe razviju retku, potencijlano smrtonosnu blokadu creva. Druge vakcine su je od tada zamenile. Ali studija koju je uradio proizvođač jedne od tih vakcina, Rotatek, takodje je nagoveštavala da i ta druga vakcina može da izazove blokadu creva nakon uzimanja prve doze. Epidemiolog Irena Svej, sa univerziteta Harvard, odlučila je da to proveri.

„Zbog toga što je skoro svako dete u Sjedinjenim Državama primilo vakcinu protiv rotavirusa, veoma je važno da se prati bezbednost vakcine.“

Švej i drugi istraživači proverili su podatke o skoro 800 hiljada beba koje su primile vakcinu, uključujući 300 hiljada prvih doza. Oni su tražili slučajeve blokade creva.

Nismo ustanovili povećani rizik od blokade creva posle bilo koje doze vakcine, a posebno posle prve.“

Švej kaže da je, iako je blokada creva veoma retka, važno da se nastavi provera vakcine uz dodatne studije kao što je ova. Ona dodaje da je Svetska zdravstvena organizacija preporučila da se vakcina uključi u sve programe za imunizaciju dece.

„Dobrobiti od vakcine protiv rotovirusa u smislu smanjenja broja boravaka u bolnici i smrti zbog rotovirusa daleko prevazilazi potencijalni rizik od blokade creva.“

U Sjedinjenim Državama, sudeći prema podacima Centara za kontrolu bolesti, vakcina je 98 odsto delotvorna u sprečavanju ozbiljne rotovirus bolesti kod novorođenčadi i male dece.

XS
SM
MD
LG