Linkovi

Kućni ljubimci pomažu u lečenju raka


Kućni ljubimci pomažu u lečenju raka
Kućni ljubimci pomažu u lečenju raka

Amerikanci troše ogromne sume novca na održavanje dobrog zdravlja svojih kućnih ljubimaca. Ta zdravstvena nega životinja seže mnogo dalje od pukog davanja vakcina i lečenja uobičajenih bolesti. Veterinari istraživači ispituju nove tretmane za lečenje raka kod životinja, a njihova istraživanja pružaju dragocene informacije i o prirodi i lečenju raka kod ljudi.

Krisu Kondetiju u njegovom domu u blizini Vašingtona društvo pravi mačka Salsa. Glas Amerike ga je upitao šta Salsa znači njegovoj porodici.

Ona je član porodice, uvek je sa nama“.

Taj stav - da životinja može da bude član porodice, navodi Amerikance da potroše ogromne sume novca na zdravstvenu negu svojih kućnih ljubimaca. Tokom 2010. godine, prema istraživanju koje je rađeno unutar te oblasti, Amerikanci su potrošili 13 milijardi dolara na veterinarske usluge. Ali taj novac troši se za mnogo više ciljeve od samog poboljšanja života životinja. On ima pozitivan uticaj na medicinsku negu ljudi. Na primer, na Univerzitetu države Mizuri, dr Kim Selting je nedavno predvodila studiju o raku kod mačaka.

Mislim da su vrednost onoga što se postiže za zdravlje životinja i način na koji to može da se prevede na ljudsko zdravlje, u velikoj meri u prvom planu“.

Veterinari imaju pristup velikoj bazi podataka koju su sačinili veterinarski centri širom Sjedinjenih Država. Jedna je napravljena na Nacionalnim institutima za zdravlje, u blizini Vašingtona. U Centru, doktor Čand Kana nadgleda kliničke testove za novi lek protiv raka kod pasa. On kaže da ti testovi imaju potencijal da pomognu i ljudima koji su oboleli od raka.

„Skoro svaka vrska raka koja se pojavljuje kod ljudi, pojavljuje se i kod pasa“.

Veterinari mogu da obave iste vrste naprednih snimaka na psima i mačkama, koje lekari mogu da sprovedu na ljudima. Doktor Kana kaže da se osteosarkoma, rak kostiju, razvija na isti način kod pasa i kod ljudi.

Proučavali smo molekularni profil psećeg osteosarkoma i ljudskog osteosarkoma i zaista nismo uočili razliku između psećeg i ljudskog“.

Pored toga, obe vrste reaguju na isti način na lekove.

„Fokusirali smo se na terapiju i zaista smo se trudili da shvatimo na koji način i zašto lekove, koji su za ljudsku upotrebu, možemo da poboljšamo kroz naše ispitivanje pasa koji imaju rak“.

Istraživanje omogućava bolju negu za životinje, ali lečenje životinja omogućava istraživačima da saznaju više o različitim vrstama kancera, u kraćem vremenskom periodu.

Životinje stare mnogo brže. Kod njih rak napreduje mnogo brže. Možemo da dobijemo odgovore da li nešto deluje mnogo brže, nego što je to slučaj u testovima na ljudima“.

U smislu istraživanja raka, veterinari kažu da su sada u mogućnosti da razmenjuju informacije sa onkolozima i razviju istraživanje kako bi ispitali šta je uzrok različitih kancera, zašto se ponovo javljaju i najbolje metode za njihovo lečenje.

XS
SM
MD
LG