Linkovi

Timskim radom do zdravlja pacijenta


Timskim radom do zdravlja pacijenta
Timskim radom do zdravlja pacijenta

Najnovija studija pokazala je da su komuniciranje i timski rad jednako važni kao i sposobnost svakog pojedinca koju on donosi u hirurški tim. Sudeći prema rezultatima studije, lekari, medicinske sestre i medicinsko osoblje koji sačinjavaju te timove, rade mnogo bolje kada znaju kako da dobro komuniciraju pre, za vreme i posle hirurške operacije. Prenosimo detalje obuke u okviru programa koji poboljšava uspeh operacije i zdravlje pacijenata.

Hirurška operacija samo što nije počela u bolnici za veterane u državi Mičigen. Ceo medicinski tim obučen je da razmeni informacije o hirurškoj operaciji i pacijentu pre, tokom i posle intervencije. Doktor Džejms Bežin i medicinska sestra Džulija Nili iz uprave za ratne veterane proučavali su procedure u više od stotinu bolnica za veterane. Medicinski timovi u nekim od tih bolnica prošli su obuku komunikacije, dok u drugima nisu.

Jedan od glavnih elemenata bio je da se umanji značaj hijerarhije u operacionoj sali tako da svi, medicinsko osoblje, tehničari i lekari, mogu da iznesu bilo koju primedbu u vezi sa stanjem pacijenta“, ističe Džulija Nili.

Bolja komunikacija putem razgovora pre i posle operacije obezbedjuje bolji timski rad“, smatra doktor Džejms Bežin.

Studija je pokazala da su medicinski timovi koji su prošli trening imali bolje rezultate za pacijente, uključujući i manji broj smrtnih slučajeva.

Grupa koja je prošla obuku u startu je imala za 50 odsto manji procenat smrtnih slučajeva i to je bio bolji rezultat nego u kontrolnoj grupi, koja nije prošla obuku“, kaže Džulija.

Zapravo, što je više treniran bio tim za hirurške operacije, veće su bile šanse da pacijent preživi. Istraživači kažu da na početku neki članovi tima nisu shvatali vrednost obuke za komunikaciju. Ali kada su ustanovili da je im je trening pomogao da izvedu hiruršku operaciju za manje vremena, da je izvedu na bolji način i da poboljšaju oporavak, postali su pristalice tog pristupa. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG