Linkovi

Usavršena transplantacija lica


Usavršena transplantacija lica
Usavršena transplantacija lica

Američki lekari izveli su - kako tvrde - najobimniju transplantaciju lica ikada. Pored toga što je dobio potpuno novo lice, muški pacijent takođe je dobio novu vilicu, zube i lezik.

Prošlo je malo više od šest godina između konferencije za novinare u Parizu i ove na Univerzitetu Merilend u okolini Vašingtona. 2005. godine, francuski lekari zapanjili su svetsku javnost saopštenjem da su pacijentkinji Izabeli Dinoar ugradili doniran nos, usne, bradu i delove jagodica. Dinoar je imala unakaženo lice pošto ju je napao pas.

Na univerzitetu Merilend, 27. marta, lekari su otkrili sliku Ričarda Norisa kada je imao 18 godina. Mladić je izgledao lepo pre nego što je imao nezgodu sa oružjem, u kojoj je izgubio nos, usne i veći deo usta i vilice. Njegova unakažena pojava učinila je da postane usamljenik.
Tokom hirurške operacije koja je trajala više od 36 sati, Noris je dobio donju i gornju vilicu, nove zube i veći deo donatorovog jezika, uz naravno – lice, od temena do vrata. Doktor Eduardo Rodriges predvodio je hirurški tim.

Ovo je Ričard Noris samo šest dana posle hirurške procedure“.

Kada pogledamo u donatora i primaoca, očigledno je da se radi o dve osobe. Jasno je da postoje neke posebne karakteristike, kao što su nos i možda brada, ali iza tog mekog tkiva i iza te kože, to je Ričard Noris.“

Tokom poslednjih deset godina, medicinski centar je radio na usavršavanju hiruruških tretmana za povređene vojne veterane. Medicinski tim navodi da je operacija Ričarda Norisa najobimnija transplantacija celog lica do danas i da ju je prvi put izveo hiruruški tim specijalista za rekonstruktivnu i oralnu hirurgiju. Doktor Rodriges opisao je Norisovu reakciju pošto je video svoje novo lice.

Spustio je ogledalo, zahvalio se i zagrlio me. To je bio predivan poklon za njega. Od tada, možemo da uočimo da ćemo povratiti tih 15 godina koje je izgubio i ponovo ga učiniti funkcionalnim članom društva“.

Posle samo šest dana od operacije, lekari kažu da su zadovoljni progresom.

Ovo je Ričard Noris kakvog ga danas vidimo sa izrazom lica. Sve je perfektno povezano, ponovo sve ima normalnu visinu, širinu i projekciju“.

Lekari kažu da im je iskustvo dobijeno u prethodnim transplantacijama lica, počevši od te prve u Francuskoj, pomoglo da usavrše tehnike koje su koristili da bi Ričardu Norisu dali drugu šansu za normalni život.


XS
SM
MD
LG