Linkovi

Odlučna borba protiv Alchajmera


Pacijent sa Alchajmerovom bolešću
Pacijent sa Alchajmerovom bolešću

Administracija predsednika Obame objavila je nedavno da je odobrila 50 miliona dolara kao pomoć u traganju za mogućim lekom i novim tretmanima za Alchajmerovu bolest. Taj novac dodeljen je zbog nedavnih poboljšanja u shvatanju Alchajmerove bolesti koja pogađa milione starijih osoba širom sveta koje imaju progresivan gubitak pamćenja i neurološku disfunkciju.

Doktor Ron Pitersen, neurolog i pionir u istraživanju Alchajmerove bolesti, bio je medju prvima koji su uspostavili dijagnozu te bolesti kod njene možda najslavnije žrtve, bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana. Posle deset godina teške bolesti, Regan je preminuo od Alchajmera u 94. godini. Doktor Pitersen kaže da su od tada preduzeti ogromni koraci u našem shvatanju bolesti, uz najveći progres u poslednjih samo pet godina.

„U mogućnosti smo da prepoznamo rane znake bolesti i možda da uspostavimo dijagnozu tendencije bolesti dok su ljudi još normalni. Sada treba da objedinimo lekove koji će imati efekte.“

Pitersen je naglasio veoma važna otkrića o biohemijskim uzrocima bolesti, nove tehnike za rano uspostavljanje dijagnoze i bolji pristup nezi pacijenata sa Alchajmerom. Ali u cilju stvaranja realne razlike u životu tih pacijenata, Pitersen kaže da postoji ogromna potreba za delotvornijim tretmanima koji će imati uticaj na osnovni tok bolesti.

„Trenutno imamo lekove koji su dostupni za tretiranje simptoma bolesti ali oni nemaju uticaj na opšte stanje“.

Najnovija donacija za istraživanje Obamine administracije, namenjena je da bi se to promenilo. Doktor Frensis Kolins direktor Nacionalnih instituta za zdravlje, kaže da će istraživanje koje je omogućila ova donacija pomoći da se brže pronađe lek, cilj koji sada izgleda bliže nego ikada ranije.

„Sada smo konačno počeli da shvatamo šta uzrokuje da ćelije mozga kod pacijenta sa Alchajmerovom bolešću počnu da se kvare i kako se to širi sa jedne na drugu ćeliju. To nam daje najviše šansi koje smo do sada imali, da budemo u mogućnosti da prepoznamo terapijski pristup koji će rešiti suštinu problema.“

I ostali stručnjaci dele takvu nadu. Gaj Ejkin je predsednik Američke zdravstvene fondacije koja finansira istraživanja Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem.

Na pomolu je tretman koji će promeniti bolest u bliskoj budućnosti i svakako postoji politički podsticaj da se taj problem reši tokom naredne decenije. To možda izgleda sporo, ali vreme koje je potrebno za istraživanje, nažalost usporava taj proces.“

Vek nakon što su je naučnici prvi put otkrili, Alchajmerova bolest ostala je nerešiva medicinska misterija, bez naznaka uzroka ili leka. Stručnjaci su, medjutim, uvereni da bi, uz dalje rezultate istraživanja i uz čvrstu političku podršku, bitka da se savlada Alchajmerova bolest uskoro mogla da bude dobijena.

XS
SM
MD
LG