Linkovi

Otrovne hemikalije u domovima


Otrovne hemikalije u domovima

Istraživačka grupa poznata po tome što je otkrila otrovne hemikalije u dečjim igračkama nedavno je svoju pažnju usmerila na proizvode za kuću kao što su podne obloge i tapeti.

Posle testiranja više od 3 hiljade uzoraka ta neprofitna organizacija ustanovila je da se otrovne hemikalije, uključujući olovo i PVC, nalaze skoro svuda u stambenim objektima. Većina tih hemikalija povezivana je sa rakom, astmom, poremećajima kod dece i reproduktivnim problemima.

Osmomesečni Lev, kao i sve bebe, stavlja sve u svoja usta. Ono što Lev ne zna je, da u današnje vreme, mnoge stvari koje on stavlja u usta, kao i vazduh koji udiše u svojoj kući, mogu da sadrže visoke nivoe otrovnih hemikalija sa lošim efektima na njegovo zdravlje.

Rejčel Gibson je Levova majka i direktorka za hemijsku politiku u organizaciji Zdravstvo bez posledica, medjunarodnog udruženja bolnica i zdravstvenih sistema.

Ovo je jedna od omiljenih igračaka mog sina. Pravi buku, svetluca ali ja zapravo ne znam šta se nalazi u toj plastici. Obožava tu stvar.“

Rejčel je zabrinuta zbog hemikalija poznatih kao ftalati, koje se često koriste za omekšavanje plastike i nalaze se u dečjim igračkama, kozmetici i polivinilnim podnim oblogama.

Američka komisija za zaštitu potrošača zabranila je tri vrste ftalata iz nekih dečjih igračaka. Naučnici kažu da ftalati mogu za poremete endokrini sistem, da izazovu rak, kao i da oštete reproduktivni sistem.

U većini slučajeva, govorimo o dugotrajnim posledicama“, kaže Gibson.

Ričard Denison je viši naučni saradnik u Fondu za odbranu prirodne sredine, organizaciji koja se bavi naukom i istraživanjem.

Nažalost, znamo da te hemikalije mogu da poremete rani razvoj kod ljudi. Bebe dolaze na ovaj svet sa teretom izloženosti hemikalijama od prvog dana, koje su dobile od svojih majki“.

Udruženje proizvodjača igračaka kaže da nema potrebe za zabrinutošću. Stejsi Lejstner je portparolka udruženja.

„Imamo veoma stroga pravila za sve igračke koje se prodaju u Sjedinjenim Državama bez obzira odakle dolaze i uvereni smo da su igračke koje se trenutno prodaju sada bezbednije neko ikada pre“.

Trideset četiri godine su prošle od kada su Sjedinjene države prvi put regulisale upotrebu otrovnih sastojaka. Od tada, više od 80 hiljada hemikalija ušlo je na tržište bez testiranja ili regulacije. Američka Agencija za zaštitu prirodne sredine mogla je da reguliše samo pet. Lisa Džekson je na čelu te agencije.

Priča je veoma jasna. Bili smo u mogućnosti da regulišemo samo nekoliko hemikalija i znamo veoma malo o ostalim.“

Nedavno je organizacija poznatija kao Heltistaf.org testirala 1000 uzoraka podova i 2000 uzoraka tapeta u potrazi za otrovnim hemikalijama. Ustanovili su veoma visoke nivoe olova, ftalata i polivinila. Grupa predlaže upotrebu bezbednijih zamena kao što su linoleum, pluta, bambusovo drvo ili drveni parket.

Spisak hemikalija za koje naučnici kažu da sadrže otrovne materije je dugačak – od vatrostalnih materijala u madracima i nameštaju, zabranjenih u mnogim zemljama, do teflona koji je odavno povezivan sa rakom.

U današnje vreme, u Sjedinjenim Državama se oko 114 kilograma hemikalija po osobi proizvede i upotrebi svakog dana. Zamislite da svakog dana nosite ranac koji je težak 114 kilograma“, ističe Ričard Denison iz Fonda za odbranu prirodne sredine.

Iako postoji delimična zabrana ftalata u Sjedinjenim Državama, Denison kaže da su mnoge hemikalije, uključujući ftalate već izazvale dugotrajnu štetu.

Svako od nas nosi odredjene količine tih hemikalija u svom telu. One kontaminiraju našu zemlju, hranu i vodu čak i više decenija nakon što su zabranjene“.

Na Kapitol Hilu, postoje nove inicijative za kontrolu otrovnih hemikalija, ali stručnjaci kažu da će borba biti duga i teška.


XS
SM
MD
LG