Linkovi

Konzervirana hrana zagađena Bisfenolom A


Senatorka Dajen Fajnstajn prilikom predstavljanja studije o prisustvu BPA u konzerviranoj hrani
Senatorka Dajen Fajnstajn prilikom predstavljanja studije o prisustvu BPA u konzerviranoj hrani

Nova studija koalicije koja zagovara zdravu životnu sredinu navodi se da uobičajena konzervirana hrana može da sadrži zabrinjavajuće nivoe bisfenola A, hemikalije koja se često povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima. Nacionalna radna grupa za bezbedna tržišta i američka senatorka Dajan Fajnstajn, predstavili su to istraživanje na konferenciji za novinare u Vašingtonu početkom nedelje.

Reč je o najnovijoj bici protiv bisfenola A, ili BPA, hemikalije koja se koristi za oblaganje unutrašnjeg zida konzervi s hranom. Senatorka Dajan Fajnstajn iz Kalifornije kaže:

"Bisfenol prodire u hranu koja ulazi u vaš želudac“.

Nova studija ustanovila je da 46 od 50 testiranih konzervi hrane sadrži visok nivo BPA, koji se koristi se za produženje roka trajanja konzervirane hrane, a oni koji podržavaju industriju hrane ga smatraju bezbednim. Međutim, Liz Hičkok, direktorka američke Grupe za istraživanje javnog interesa se ne slaže. Ona je izrazila zabrinutost zbog uticaja bisfenola A na nerođenu decu.

"Uzimanjem samo razumne količine hrane iz konzerve, trudnica stara dvadeset i nešto godina može da unese količinu bisfenola, koja se u laboratorijskim testiranjima pokazala kao nebezbedna“,
kaže Hičkok.Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da se bisfenol nalazi u organizmu 93 odsto Amerikanaca.

Koliko je opasan BPA u konzerviranoj hrani?
Koliko je opasan BPA u konzerviranoj hrani?

Osim u konzervama, ta hemikalija može se pronaći u mnogim plastičnim proizvodima i proizvodima za bebe. Nensi Bjuermajer, iz Fondacije za borbu protiv raka dojke objašnjava:

"Postoji velika zabrinutost ne samo zbog raka dojke, već i za pojavu raka prostate, dijabetesa, gojaznosti, poremećaja učenja i drugih neuroloških problema“.

Elizabet Krou, direktorka Fondacije za životnu sredinu države Kentaki, kaže da roditelji nisu uvek upoznati sa hemikalijama u proizvodima, koje mogu da naškode deci:

"Velika konzerva graška kupljena u lokalnom supermarketu sadrži drugi po redu najviši nivo bisfenola, od svih konzervi koje smo testirali. Najviši nivo bio je u konzervi boranije, kompanije DelMonte“.

Studija je ispitivala konzerve hrane iz 19 američkih država, a uključene su bile konzervirana riba, voće, povrće i gazirana pića. Pre dve godine, Kongres je preispitivao naučne studije koje upozoravaju na upotrebu bisfenola u kutijama od providne plastike. Šest država zabranilo je upotrebu BPA u flašicama za bebe i nekim dečjim proizvodima. Senatorka Fajnstajn predstavila je zakonski predlog, kojim se zabranjuje upotreba bisfenola u svoj ambalaži za hranu i piće, ali kako je rekla, mnoge industrije protive se daljim ograničenjima:

"Moraćemo da se borimo , jer postoje veoma moćne interesne grupe koje ne žele da zakon bude usvojen. Mislim da troše milione dolara da bi kod članova kongresa lobirali da ne glasaju za to“.

Jedna od tih moćnih intersnih grupa - Udruženje proizvodjača hrane, izdala je saopštenje 18. maja da je bisfenol A bezbedan i da se već više od 30 godina koristi za poboljšanje kvaliteta hrane i pića. Udruženje je navelo da se u izveštaju Nacionalne grupe za bezbednost tržišta ne nude novi naučni podaci. Međutim, ta grupa ističe da bi industrija hrane trebalo da prestane da upotrebljava otrovne hemikalije i preporučuje da se više koriste sveža hrana i bezbedniji plastični proizvodi.





XS
SM
MD
LG