Linkovi

Predugo sedenje škodi zdravlju


Povremeno ustajanje i hodanje može znatno da smanji taj rizik, ističu mnogi lekari u Sjedinjenim Državama

Većina nas provodi suviše vremena sedeći… Osobe koje veći deo dana provode sedeći izložene su riziku od raznih bolesti, od raka do problema sa cirkulacijom.

Mišel Bakster ima hronične bolove u mišićima i zglobovima. Ona kaže da joj stajanje, umesto sedenja za stolom, tokom radnog vremena - smanjuje bolove.

"Bolovi u donjem, lumbalnom delu kičme su manji. Više se krećem i vežbam tako da mi je i cirkulacija bolja."

Bakster radi u Univerzitetskoj bolnici Džordž Vašington.

“Mogu da obavim više posla, više se ne osećam ukočeno i zbog čega moram da ustajem i tražim mesto gde ću da vežbam. Krećem se dok radim, a dok stojim mogu i da vežbam.”

Razvojem tehnologije ljudi sve više sede, što počinje da zabrinjava lekare. Studije ukazuju da što više sedimo, više smo izloženi riziku da obolimo od brojnih hroničnih bolesti, od raka i dijabetesa do kardiovaskularnih i oboljenja jetre.

Za osobe srednjih godina, svaki sat proveden sedeći za 50 odsto povećava rizik da obole od nečega. Međutim, bez obzira na godine, preterano sedenje je opasno po zdravlje.

"Bili smo iznenađeni koliko je samo šest sati sedenja štetno za vaskularne funkcije".

Huame Padija, sa medicinskog fakulteta Unverziteta u Mizuriju, kaže da sedenje slabi cirkulaciju u nogama i da, vremenom, može da dovede do kardiovaskularnog oboljenja. Posle samo 30 minuta sedenja metabolizam se usporava za 90 odsto. Pošto se najviše sedi na poslu, Padija i drugi naučnici traže način kako da poboljšaju zdravlje zaposlenih. Jednostavan recept je… dići se i hodati.

"Ustanovili smo da je 10 minuta laganog hoda, što je oko hiljadu koraka, dovoljno da se preokrene vaskularna disfunkcija koja nastaje usled sedenja.."

Jedna kompanija u saveznoj državi Mizuri koja je uvela pauze za hodanje, ustanovila je da su one dobre kako za zaposlene tako i produktivnost​

"To poboljšava moral zaposlenih, to je vreme koje možemo da provedemo družeći se van radnog mesta, zdraviji smo i zadovoljniji", kaže radnik Dejmon Skot.

Lekari kažu da prebacivanje na stajaće, stolove na podešavanje pa čak i one u čijem je podnožju traka za trčanje – sve to može da pomogne. Ali ključ svega je ustati i prošetati.

XS
SM
MD
LG