Linkovi

HDZ i MOST pregovarali o novoj hrvatskoj vladi, nastavak u ponedeljak


Andrej Plenković i vođstvo HDZ-a u izbornoj noći
Andrej Plenković i vođstvo HDZ-a u izbornoj noći

Pregovori o formiranju nove hrvatske vlade u sedištu Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu između te stranke i trećeplasiranog MOST-a trajali su u utorak preko četiri sata, a nastavak je najavljen za naredni ponedeljak.

Pred novinare su nakon sastanka izašli predsednik HDZ-a Andrej Plenković i lider MOST-a Božo Petrov.

"One stvari koje smo bili naveli pre desetak dana, o njima smo jedino razgovarali", kazao je Petrov uz ocenu da je ovo jedan mali početak i zalog budućoj saradnji.

MOST je, prema njegovim rečima, dobio konstruktivne predloge s druge strane.

"Imamo pozitivne utiske. Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo", kazao je Petrov.

Lider HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je najavu novih pregovora naredne nedelje.

"Želimo da iskoristimo vreme koje nam dopušta Ustav za celoviti dogovor. Hrvatska nema vremena dugo da čeka, sledeći sastanak je za nedelju dana", rekao je Plenković nakon sastanka.

Prethodno večeras, tokom pauze u pregovorima, Plenković se obratio novinarima koji su čekali ishod pregovora, a u intervjuu za hrvatski RTL izjavio je da HDZ, koja je relativni pobednik na prevremenim izborima održanim u nedelju, obavila razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina, ali da nisu pričali o tome hoće li manjine imati mesto u novoj vladi.

Plenković je naveo da "očekuje stabilnu vladu s jasnim programom za iduće četiri godine".

"Izgubio sam deset kila, svako bi bio umoran na mom mestu, svakog dana sam bio u kampanji, Istina je da sam umoran, ali nema niti vremena niti volje za umor", kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li MOST-u prepustiti mesto predsednika Vlade, rekao je da o hipotetskim pitanjima neće da govori.

Inače, MOST je desetak dana pre izbora objavio da ima sedam uslova za potencijalne partnere za formiranje buduće vlade.

Među njima su demokratizacija političkog i izbornog sistema, transprarentno finansiranje stranaka, izmena zakona o prinudnom izvršenju, ograničavanje visine pretplate za Hrvatsku radio-televiziju, uređivanje plata u lokalnoj samoupravi i ukidanje poreza na mala i srednaj preduzeća.

Portal Index.hr objavio je još dok su pregovori trajali da je HDZ već prihvatio sve uslove MOST-a, iako je predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u ponedeljak izjavila da "neće dopustiti odugovlačenja i ultimatume".

U četvrtak procedura unutarstranačkih izbora u SDP-u

Predsedništvo po svoj prilici i ubuduće opozicione Socijaldemokratske partije u četvrtak pokreće proceduru unutarstranačkih izbora, a očekuje se da bi stranka novog predsednika mogla dobiti do kraja novembra, javila je Hina.

Aktuelni šef SDP Zoran Milanović najavio je juče da se neće kandidovati ponovo na unutarstranačkim izborima zbog loših izbornih rezultata.

SDP bi tako novog predsednika mogao da bira najranije početkom novembra, a najkasnije sredinom decembra.

Evroparlamentarac Tonino Picula i bivši ministar policije Ranko Ostojić potvrdili su kandidaturu za prvog čoveka SDP.

XS
SM
MD
LG