Linkovi

Havaji vrše pripreme za slučaj masivnog cunamija


Hawaii
Hawaii

Činjenica da nivo mora zbog klimatskih promena raste, alarmirala je mnoge ostrvske i priobalne zemlje na opasnost od cunamija. Žitelji Havaja su verovali da su pripremljeni na najgori scenario, međutim razorni cunami koji je pogodio Japan 2011. primorao je zvaničnike Havaja da preispitaju svoju strategiju evakuacije ostrva.

Naučnici i zvaničnici za hitne intervencije na Havajima sada se pripremaju za najgori mogući scenario poput onih koji se dešavaju svakih 500 ili hiljadu godina.

Zemljotres jačine 9 stepeni po Rihteru proprećen cunamijem, je pre četiri godine odneo blizu 19 hiljada života u regionu Tohoku, na severoistoku Japana.

Naučnici kažu da bi ta sudbina mogla da zadesi i Havaje.

Naučnik sa havajskog univerziteta Ret Batler, kaže da misteriozni ponor na ostrvu Kauai ukazuje na to da je pre možda 500 godina, cunami ogromnih razmera, pogodio ostrvo.

Dokaze da je voda iz okeana prekrila kopno tražimo u naslagama peska ili

u gomilama crnog kamenja. Tražimo tu vrstu dokaza.”

Tragova i dokaza ovde ima u izobilju, a otkrio ih je paleontolog Dejvid Burni … Stari korali, školjke, nanosi iz okeana, ostaci koje su talasi, visoki najmanje 100, metara izbacili iz unutrašnjosti okeana.

Naučnici veruju da bi takvi talasi mogli da se ponove. Oni kažu da bi, teoretski, zemljotres jačine 9.3 stepena na Aleutskim ostrvima u severnom Tihom okeanu mogao da izazove cunami ogromnih razmera.

Istraživač Kvok Fai Šijang, sa havajskog univerziteta je napravio komjuterski program za simuliranje talasa izazvanih eventualnim zemljotresom na Aleutima.

Ovo sam napravio da bi prikazao celu putanju cunamija, preko Tihog okeana I Aleuta do Havaja.

Rezultati su bili otrežnjujući. Simulator je pokazao da bi razorni talasi cunamija prodrli duboko u unutrašnjost ostrva, mnogo dalje od zone koja se do sada smatrala bezbednom.

Agencija za hitne intervencije radi sa lokalnim vlastima na izradi planova za slučaj katastrofe. Kevin Ričards, planer za hitne intervencije kaže da je dosadašnjim planom predviđena evakuacija 85 hiljada stanovnika ostrva Oahu.

Ako bi se taj scenario ikada desio, trebalo bi da evakuišemo 340 ili 350 hiljada ljudi na bezbedno mesto, što je mnogo teže izvodljivo. A ni tamo gde smo mislili, nje više bezbedn. Puno je dalje, u planinama , duboko u unutrašnjosti ostrva.”

Neki ostrvljani bi mogli da se odvezu u planine, ali u nekim delovima ostrva to nije izvodljivo, tako da bi mnogi morali ili da pešače do bezbednog mesta ili potraže sklonište na četvrtom spratu zgrade sagrađene od armiranog betona.

Novi planovi obuhvataju proširenu zonu evakuacije za slučaj najave masivnog cunamija. Tragedija koja je pogodila Japan 2011. je još uvek veoma živa u sećanju žitelja Havaja i naučnik Ret Batler kaže da oni opasnost od cunamija shvataju ozbiljno.

To ne znači da će se to desiti za našeg života. Da će se desiti ove ili sledeće godine. To je jednostavno priroda tektonskih pomeranja na našoj planeti. Ona se stalno dešavaju, ali jednom kada se sve te tenzije oslobode u vidu razornih zemljotresa, voda reaguje na svoj način.

A ista ta voda je sastavni deo života na havajskim ostrvima.

XS
SM
MD
LG