Linkovi

Mungosi ugrožavaju havajske ptice


Havajskim pticama prete grabljivice i gubitak prirodnog stani[ta
Havajskim pticama prete grabljivice i gubitak prirodnog stani[ta

Mungosi su doneti na Havaje kako bi kontrolisali pacove na poljima pod šećernom trskom. Ali sada se ta vrsta namnožila van svake kontrole.

U američkoj ostrvskoj državi Havaji jedna agresivna životinjska vrsta preti da istrebi mnoge od ptica kojima je to prirodno stanište. Reč je o mungosima, malim sisarima koji su pre više od veka doneti na Havaje kako bi kontrolisali pacove na poljima pod šećernom trskom. Ali sada se ta vrsta namnožila van svake kontrole, hraneći se jajima i pilićima mnogih ptica.

Mnogi zamišljaju Havaje kao raj na Pacifiku, u vidu niza ostrva sa bogatom florom i faunom. Ali domorodačke vrste, posebno ptice, sve više su pod pritiskom koji je počeo naseljavanjem prvih ljudi.

Džordž Valas je potpredsednik Američkog društva za zaštitu ptica.

„Havaji su svetska prestonica izumrlih ptica. Iako imaju reputaciju ostrvskog raja mnogi ne znaju da je ovde, tokom duge istorije donošenja raznih životinja i biljaka, ovdašnja ptičja populacija desetkovana“.

Ovo društvo je prvo podiglo uzbunu zbog mungosa na ostrvu Kaua jer taj grabljivac uništava vodene ptice koje izlegu samo jedno pile godišnje.

Mungosi nisu dobri penjači po drveću ali su vešti u krađi pilića i jaja iz gnezda koja vodene ptice prave na zemlji“, kaže Džordž Valas.

Mungosi ovde nemaju prirodne neprijatelje. Često se viđaju kraj puteva i oko smetlišta. Na ostrvu Kaua ih nije bilo do nedavno pa ovdašnje ptice bolje opstaju nego na drugim ostrvima.

Brad Bortner je iz Službe za divlji životinjski svet.

„Oko stotinu vrsta ptica žive samo na Havajima i nigde drugde. 71 vrsta je već izumrla, a još 31 je na spisku ugroženih ili pred izumiranjem“, kaže Bortner.

Nedavna istraživanja pokazala su da je populacija nekih od ovih vrsta svedena na samo nekoliko stotina jedinki. Džordž Valas kaže da su sredstva za borbu protiv njihovog izumiranja ograničena.

Ako pogledate zvanični spisak ugroženih vrsta, a u Sjedinjenim Državama ih ima oko 90, trećina od njih su na Havajima, ali samo 4 odsto sredstava za njihovo spasavanje namenjeno je pticama na Havajima“, kaže Valas.

Da bi skrenulo pažnju javnosti na ugroženost havajskih ptica Američko udruženje za zaštitu ptica snimilo je 30-minutni dokumentarac pod naslovom Ugroženi Havaji, koji je objavljen na internetu dok su kopije poslate školama i državnim agencijama.
XS
SM
MD
LG