Linkovi

Havaji prvi osporili novu Trampovu uredbu


Hakim Uansafi, predsednik Muslimanske asocijacije Havaja govori na konferenciji za novinare protiv Trampove uredbe.
Hakim Uansafi, predsednik Muslimanske asocijacije Havaja govori na konferenciji za novinare protiv Trampove uredbe.

Američki federalni sud zakazao je za sledeću nedelju pretres na kojem će razmatrati legalnost nove uredbe predsednika Donalda Trampa kojom se suspenduje program prijema izbeglica i zabranjuje ulazak u zemlju državljanima šest većinski muslimanskih zemalja.

Država Havaji je pravno osporila Trampovu prvu uredbu, potpisanu u januaru, ali je taj proces zaustavljen pošto je drugi federalni sud zaključio da vlada ne može da sprovodi uredbu. Sada kada je Tramp objavio novu uredbu, vlada povlači žalbu na sudsku presudu i zato Havaji navode da njihovo osporavanje zabrane može da se razmotri pred sudom. Prema rokovima na koje su pristale obe strane, Havaji će danas podneti izmenjenu tužbu, vlada će odgovoriti na nju 13. marta, dok se sudski pretres održava 15. marta.

Izvršna uredba stupa na snagu minut posle ponoći 16. marta po istočnom američkom vremenu. Zabrana ulaska u zemlju traje 90 dana i ne dozvoljava izdavanje novih viza građanima Irana, Sirije, Jemena, Libije, Somalije i Sudana. Takođe se suspenduje prijem izbeglica na 120 dana. Trampova administracija ističe da je uredba neophodna da bi se zaštitila nacionalna bezbednost i odbacuje kritike da je usmerena protiv muslimana.

XS
SM
MD
LG