Linkovi

Hauard: NATO je svestan tenzija u regionu


Komandant združenih snaga NATO u Napulju, Mišel Hauard, rekla je u intervjuu za European Western Balkans(EWB) da je Alijansa potpuno svesna tenzija na Zapadnom Balkanu, ali i istakla ulogu KFOR-a u toj situaciji.

"Mi smo poptuno svesni tenzija u regionu i oslanjamo se na procenu situacije na terenu u realnom vremenu od strane KFOR snaga na Kosovu i u njegovoj okolini. KFOR će nastaviti da pruža bezbednost i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja za sve. Zadržaćemo fleksibilno prisustvo radi odvraćanja, i uvodićemo promene samo onda kada bezbednosna situacija to dozvoli," rekla je Hauard.

Hauard, koja je inače bila prva žena afroamerikanka koja je komadovala brodom u mornarici SAD 1999. godine, rekla je da će NATO poštovati politiku vojne neutralnosti Srbije, te da sa Srbijom imaju odličan odnos i da su posvećeni podršci implementacije dogovora Beograda i Prištine.

"NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. Na Srbiji je da odluči koju vrstu odnosa želi da ima sa Alijansom u budućnosti, a mi ćemo uvek poštovati vašu odluku," rekla je ona za EWB.

Na pitanje šta bi Srbija ili NATO trebalo da urade zbog činjenice da manje od deset odsto građana podržava članstvo Srbije u Alijansi, Hauardova odgovara da će poštovati izbore Vlade Srbije i njenih građana, jer je NATO, prema njenim rečima, pre svega zasnovan na demokratskim vrednostima i individualnim pravima.

"Međutim, pristupanjem Partnerstvu za mir Srbija je pokazala da je, u cilju održavanja stabilnog i sigurnog okruženja u Jugoistočnoj Evropi, NATO potreban u očuvanju uslova koji pospešuju napredak. Učešćem Srbije u tom programu možemo da obezbedimo potrebnu interoperabilnost koja je neophodna za učešće u EU i NATO misijama," navela je Hauard.

Ona navodi i da NATO ima brojne partnere, koji su takođe neutralni po opredeljenju, poput Švedske, Finske, Austrije, Irske i Švajcarske, a koje su duboko uključene u aktivnosti u okviru Partnerstva za mir. Održavamo nekoliko vežbi godišnje sa Vojskom Srbije i spremni smo da i dalje razvijamo naše odnose, rekla je Hauard .

Njeno mišljenje je da su NATO i Evropska unija komplementarne međunarodne organizacije, te da je članstvo u jednoj ili u obe dobra stvar.

Hauard je uverena da će NATO nastaviti da održava zdrave odnose sa Srbijom kroz Individualni akcioni plan partnerstva, i dodaje da NATO kancelarija u Beogradu ima ulogu u podršci sprovođenju tog plana.

"KFOR nastavlja da podržava mirno, stabilno i multietničko Kosovo, uz pomoć negde oko pet hiljada vojnika koji su spremni da brzo odgovore na bilo koji bezbednosni izazov. NATO je posvećen podršci implementacije dogovora Beograda i Prištine i naša namera je da održimo trenutni broj vojnika u narednim mesecima,"navela je Hauard.

Cilj je da se ide ka sve manjem i fleksibilnijem prisustvu KFOR-a, ali ta odluka će biti vođena razvojem situacije na terenu, rekla je u intervjuu.

Ocenivši da je KFOR ostvario odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, Hauard podseća da KFOR i VS sarađuju duž administrativne linije na obezbeđivanju sigurnog okruženja, sa punim međusobnim poverenjem.

XS
SM
MD
LG