Linkovi

Hag: Praljak preminuo posle ispijanja otrova


Slobodan Praljak, nakon potvrđivanja osuđujuće presude i kazne zatvora od 20 godina, pije tečnost za koju njegova advokatica tvrdi da je otrov, u Haškom tribunalu, Holandija, 29. novembra 2017.
Slobodan Praljak, nakon potvrđivanja osuđujuće presude i kazne zatvora od 20 godina, pije tečnost za koju njegova advokatica tvrdi da je otrov, u Haškom tribunalu, Holandija, 29. novembra 2017.

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je danas u bolnici u Hagu, nakon što je popio tečnost u sudnici, potvrdio je porparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.Praljak je u sudnici popio tečnost i ubrzo nakon toga mu je pozlilo, kazao je Golčevski.

Medicinsko osoblje haškog suda odmah mu je pružilo pomoć i prevezlo Praljka u obližnju bolnicu kako bi mu se pružila dalje pomoć i tamo je preminuo.

Izricanje presude šestorci bosanskih Hrvata pre Haškim tribunalom prekinuto je nakon što je trećeoptuženi, Praljak, kada ga je sud proglasio krivim i potvrdio mu kaznu na 20 godina zatvora, popio tečnost za koju njegova advokatica tvrdi da je otrov.

Praljak je, stojeći, uzviknuo da nije ratni zločinac, nastavio da nešto govori i nakon što mu je isključen mikrofon, nakon čega je popio neku tečnost iz male čaše. Njegovi advokati rekli su da je popio otrov i izricanje presude je prekinuto, a pripadnici obezbeđenja izveli su ga iz sudnice.

Pre nego što je zasedanje prekinuto, čule su se i reči sudija Adjijusa "nemojte nigde odnositi čašu iz koje je nešto popio".

Žalbeno veće je zasad trojici lidera Herceg-Bosne, predvođenih Jadrankom Prljićem, potvrdilio duge zatvorske kazne zbog zločina nad Muslimanima, 1993-94. godine, u okviru zločinačkog poduhvata koji su tužioci nazvali stvaranjem "Velike Hrvatske".

Žalbeno veće Tribunala je Prliću, ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB), potvrdio zatvorsku kaznu od 25 godina. Ministru odbrane HRHB Brunu Stojiću u žalbenom postupku je takođe potvrđena kazna, i to od 20 godina zatvora.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osudjenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske.

XS
SM
MD
LG