Linkovi

Tači: Nema više čekanja ispred ambasada


Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je danas građanima preporuku Evropske komisije o viznoj liberalizaciji, istakavši da je to bilo zasluženo. Analitičari kažu da bi to uticalo i na Srbe.

Tači je na svom Fejsbuk profilu napisao da nakon višedecenijske izolacije, više neće biti čekanja u redu ispred ambasada i odbijanja viza.

"To nije bio poklon, mi smo zaslužili viznu liberalizaciju našim zajedničkim radom. Kad radimo zajedno, nema granica koje bi nas zaustavile. Čestitam za današnju viznu liberalizaciju i za jučerašnje članstvo u UEFA. Ovo je istorijski važna nedelja", istakao je Tači.

S druge strane analitičar Živojin Rakočević smatra da će ukidanje viza za građane Kosova dovesti do toga da veliki broj Albanaca napusti Kosovo, što se po njegovim rečima može negativno odraziti po Srbe.

"Ankete međunarodne zajednice govore da između 70 i 80 odsto mladih Albanaca želi odmah da napusti Kosovo, što znači da je sistem u kome oni žive propao i da oni u njemu ne vide budućnost. To je jako opasno za sve, a s druge strane za Srbe će biti problem, jer će Albanci odavde otići ili će odlaziti sa osećajem da Kosovo ostavljaju Srbima. To znači da će se automatski povećati nivo netolerancije, spremnosti za napade i nivo onog osećaja da se Kosovo ne ostavlja Srbima”, rekao je Rakočević.

Potpredsednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović kao i analitičar Fadilj Ljepaja smatraju da ukidanje viza neće drastično smanjiti broj stanovnika na Kosovu.

"Logično je očekivati da će u toj prvoj fazi biti veliki broj ljudi koji će imati želju da odu u Evropu, ali sam potpuno siguran da će dobar deo njih nakon izvesnog vremena videti da i tamo nije baš sve sjajno i da ukoliko budu radili ovde koliko bi radili tamo, da i ovde mogu pristojno da žive”, rekao je Petrović.

“Ne verujem da će biti nekog masovnog odlaska. Biće na samom početku tog turističkog odlaska i naravno povratka”, rekao je analitičar Fadilj Ljepaja

Današnja preporuka Evropske komisije je kako prenose kosovski mediji još jedna važna odluka u poslednja dva dana za Kosovo. Juče se slavilo zbog prijema Kosova u Evropsku fudbalsku uniju ( UEFA).

Komentarišući odluku UEFE o prijemu Kosova u ovu organizaciju Slobodan Petrović smatra da to nije ništa neočekivano.

“Posle toliko organizacija, ne samo sportskih, gde je Kosovo primljeno za mene nije nikakvo iznenađenje što je primljeno u UEFU, kao što me neće iznenaditi ni ako bue primljeno u FIFU”, rekao je Petrović

Povodom preporuke Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Kosovo sutra će biti održana svečana sednica Skupštine Kosova na kojoj će se poslanicima obratiti visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

XS
SM
MD
LG