Linkovi

Harper: Teroristi neće zastrašiti Kanadu


Kanadski premijer Stiven Harper obra'a se naciji iz Otave, 22. oktobra 2014.
Kanadski premijer Stiven Harper obra'a se naciji iz Otave, 22. oktobra 2014.

Kanadski premijer Stiven Harper poručio je da teroristi nikada neće uspeti da zastraše njegovu zemlju, nakon što je naoružani napadač ubio jednog vojnika u Otavi a zatim upao u zgradu parlamenta gde su ga ubili čuvari.

Obraćajući se naciji u sredu uveče, premijer Stiven Harper izjavio je da su taj napad, kao I drugi incident ove nedelje nadomak Montreala u kome je takodje stradao jedan vojnik, sumorno podsećanje da Kanada nije imuna na terorizam.

"Kanada nikada neće biti zastrašena. U stvari, ovo će dovesti do jačanja naše rešenosti da udvostručimo napore i rad agencija za nacionalnu bezbednost kako bi se preduzeli svi potrebni koraci da se identifikuju i otklone pretnje kako bi Kanadjani bili bezbedni kod kuće. Isto tako, ovi dogadjaji nas navode da ojačamo rešenost I udvostručimo napore da radimo sa saveznicima širom sveta u borbi protiv terorističkih organizacija koje svirepo zlostavljaju ljude u drugim zemljama u nadi da će svoje divljaštvo preneti i na naše tle. Oni nigde neće imati bezbedno utočište.”

Desetine pucanja odjeknule su u parlamentu samo nekoliko trenutaka pošto je vojni rezervista Nejtan Sirilo ubijen na dužnosti, čuvajući obližnji Nacionalni spomenik ratnim veteranima.

"Doslovno sam tek skinuo jaknu kako bih krenuo na sednicu kada sam čuo metke. Možda deset pucanja, stvarno ne znam. Prvo mi je palo na pamet da je u pitanju dinamit zbog neke konstrukcije”, ispričao je Džon Mekej, liberalni poslanik kanadskog parlamenta.

Mnogi su pobegli iz kompleksa parlamenta silazeći niz skele podignute radi renoviranja zgrade, dok su drugi potražili zaštitu unutra, zagradjujući vrata stolicama dok je policija sa puškama, u pancirnim uniformama, zauzela pozicije ispred zgrade i preusmeravala saobraćaj na prometnim ulicama oko parlamenta.

Policija navodi da je napadač, identifikovan kao 32-godišnji bivši osudjenik Majkl Zehaf-Bibo, ubijen nadomak sale u kojoj su se sastajali zakonodavci. U njega je pucao Kevin Vikers, šef obezbedjenja Donjeg doma kanadskog parlamenta.

Napadi su izvršeni dva dana pošto je napadač, koji se preobratio u islam, kolima naleteo na dvojicu kanadskih vojnika i usmrtio jednog, u blizini Montreala.

Kanada je podigla stepen upozorenja na terorizam sa niskog na srednji ove nedelje, zbog "generalnih komunikacija" radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al-Kaida, iako nije bila poznata nijedna specifična pretnja.

Američki preedsednik Barak Obama telefonom je razgovarao sa premijerom Harperom posle jučerašnjih napada, navodeći da je značajno da američke i kanadske agencije za borbu protiv terorizma nastavljaju da rade koordinisano.

Obama je osudio napade na kanadske vojnike i ponudio svu potrebnu američku pomoć kanadskom premijeru. .

XS
SM
MD
LG