Linkovi

Haradinaj: EU nema kapaciteta da završi dijalog u Briselu


Konferencija "Scenario za veliko finale između Kosova i Srbije" na Kosovu 5. aprila 2018.
Konferencija "Scenario za veliko finale između Kosova i Srbije" na Kosovu 5. aprila 2018.

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu treba što pre da se završi potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma i međusobnim prizavanjem Kosova i Srbije, poručili su najviši kosovski zvaničnici na konferenciji "Scenario za veliko finale između Kosova i Srbije". Ovo je bila i tema studije koja je predstavljena u Prištini gde se navode tri moguća scenarija: međusobno priznavanje, status kvo i razmena teritorija.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je prošlo 20 godina od rata na Kosovu, 19 od pregovora u Rambujeu, deset od proglašenja nezavisnosti, ali da još uvek nije došlo do normalizacije odnosa sa Srbijom. On je kazao da zaključak razgovora sa Srbijom treba da bude pravno obavezujući sporazum i da ne može bti statusa kvo ili zamrznutog stanja u odnosima između Kosova i Srbije.

Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

"Zaključivanje političkog dijaloga sa Srbijom, pravno obavezujućim sporazumom, je od nacionalnog interesa Kosova, koje ne poznaje linije koje dele vladu i opoziciju. U ovom procesu treba da budemo ujedinjeni da zaključimo ovo teško i tragično istorijsko poglavlje i da otvorimo put Kosovu da postane jednaka država sa svim ostalim državama u Ujedinjenim nacijama Evopskoj Uniji i NATO paktu”, rekao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smatra da veliko finale Kosova i Srbije treba da bude međusobno priznanje. On je kritikovao Evopsku uniju što, kako je kazao, očigledno nema kapaciteta da završi razgovore u Briselu.

"Ako zvanični Brisel nema mogućnost da završi ove razgovore nek traži pomoć ili da nam kaže šta mi da radimo i mi ćemo ići našim pravcem kao što smo i u prošlosti znali da radimo naš poslove. Za ovih nekoliko meseci koliko sam ja premijer vidim da se energija Brisela ne slaže sa otvorenim pitanjima između Kosova i Srbije i nešto se treba promeniti u ovoj matematici”, kazao je Haradinaj.

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da Vlada Kosova treba da sprovede unutrašnji dijalog sa Srbima sa Kosova i to na svim nivoima širom Kosova. Po njegovim rečima Beograd želi da Kosovo postane Bosna i da mu je cilj podela Kosova. Kurti smatra da glavni cilj Kosova treba da bude spajanje Mitrovice.

"Prednost za Republiku Kosova treba da bude spajanje sa Mitrovicom, a ne sedište u Ujedinjenim nacijama. Nemojte me pogrešno shavtiti, nisam protiv stolice u Ujedinjenim nacijama, ali ko veruje da može da se izgradi država na Kosovu bez reči Mitrovica, bez spajanja Mitrovice, više vara sebe, nego druge”, istakao je Kurti.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi rekao je da dijalog nema alternativu iako su se, kako je kazao, svi pomalo umorili od dijaloga.

“Kosovo je dobilo dijalogom sa Srbijom. U poslednje vreme to se dokazuje integracijom pravnog sistema na severu. Imali smo i integraciju policije na severu. Carinske dažbine na severu”, rekao je Kurti.

Od srpskih predstavnika, konferenciji u organizaciji Instituta za evropske poslove i razvoj prisustvovali su predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić i predstavnica civilnog sektora sa severa Kosova Jovana Radosavljević.

XS
SM
MD
LG