Linkovi

Haradinaj: Rusiji nema mesta u dijalogu Prištine i Beograda


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova gost u emisiji "Slobodno srpski"
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova gost u emisiji "Slobodno srpski"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno aktivno učešće Sjedinjenih Američkih Država i da Rusija po njegovim rečima nema šta da traži u tom dijalogu. On je u emisiji Slobodno srpski kazao da su na Kosovu mogući protesti zbog početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, ali da će institucije Kosova učiniti sve da oni ne budu upereni protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da Rusija ne može da se uključi u dijalog Berograda i Prištine jer se ona kako je kazao za razliku od Amerike odavno povukla iz kosovskog pitanja.

“Rusija nema nikakvu ulogu ovde i nije potrebno niti prihvatljivo da dovedemo nekog ko nema ulogu i ko nije uključen“, rekao je Haradinaj.

S druge streane, kaže da su Sjedinjene Američke Države sve vreme bile uključene u dijalog Beograda i Prištine, ali da Kosovo sada kako je kazao traži veću posvećenost Amerike u tom dijalogu.

"Tražimo njihovu pažnju na ovu temu, to je jako bitno. Oni jesu tu, ali zbog onog što se zbiva na svetskoj sceni tražimo njihovu pažnju da budemo prioritet. Inače, moj zahtev ima samo jedan cilj: nemojte da ostavite ovu regiju nerešeno. Nismo završili posao. Dajte ako smo počeli to, da to i zavšimo, to je jedina agenda i nema ništa drugo", istakao je premijer Kosova.

Govoreći demarkaciji sa Crnom Gorom u emisiji "Slobodno srpski" Haradinaj je kazao da se nada da poslanici Skupštine Kosova neće ratifikovati Sporazum o demarkaciji koji su potpisale Vlade Kosova i Crne Gore i da će doći do njegove korekcije.

"Ja sam spreman da poslanici u Skupštini odlučuju o tome, ali po meni je najbolje rešenje da to padne, da glasaju protiv. Onda da tražimo rešenje sa Crnom Gorom, da kažemo – izvinite ono što smo se dogovorili nismo mogli da ratifikujemo. Ako Crna Gora kaže - vidimo da ima rešenje, korekcija bi pomogla.... To je moj stav.“

Haradinaj je kazao da su tokom dijaloga Beograda i Prištine mnoga pitanja rešena, ali da glavno pitanje nije, a to je, po njegovim rečima, priznanje Kosova od strane Srbije. On je poručio da će dijalog Beograda i Prištine ubuduće biti vođen uglavnom na nivou predsednika.

“Imam puno posla u zemlji, ne bih imao ni vremena na primer da stalno sedim u Briselu. Mislim da je moja dužnost više da se bavim domaćim zadacima i zbog toga sam srećan što mi to nije posao, ali verujem da su Tači i Vučić svesni svojih dužnosti i onoga što predstavljaju i to je u redu za nas.”

Haradinaj kaže da su na Kosovu mogući protesti zbog početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, ali da će institucije Kosova učiniti sve da oni ne budu upereni protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

"Mi smo danas na Kosovu sposobni da to ne dozvolimo i radićemo na tome. Stojim veoma čvrsto da do toga ne dođe, da ne bude međuetnička stvar. Ako postoji nezadovoljstvo Vladom zbog neke odluke ili nečeg što dolazi spolja nijedna zajednica na Kosovu nije kriva zbog toga. Mi smo budni i nema razloga da danas uopšte brinemo zbog toga."

Premijer Kosova je kazao da očekuje da će do marta naredne godine biti izvršena transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Prema njegovim rečima ne postoji razlog da se kako kaže bilo ko protivi toj transformaciji, jer je u pitanju samo ustavna promena imena te formacije. Haradinaj je istakao i da ta transformacija ne bi promenila situaciju na terenu i da bi KFOR i dalje ostao na Kosovu.

XS
SM
MD
LG