Linkovi

Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju granice sa CG


Izbor Vlade Kosova u parlamentu
Izbor Vlade Kosova u parlamentu

Nova Vlada Kosova raspustila je komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom. To je prva odluka ove Vlade koja je doneta na predlog premijera Ramuša Haradinaja. Srpski članovi Vlade bili su uzdržani, jer je njihov stav, kako je za Glas Amerike izjavio zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić, po pitanju demarkacije ostao nepromenjen.

Nakon raspuštanja komisije o dmarkaciji granice sa Crnom Gorom na čijem je čelu bio Murat Meha, nova Vlada Kosova imenovala je novog eksperta koji će se, kako se navodi u saopštenju Vlade, nakon što formira svoj tim baviti pitanjem demarkacije.

"Kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je vladi da raspusti komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ovlastio bivšeg poslanika Demokratskog saveza Kosova i kosovskog eksperta Špejtima Bulićija da oformi tim koji će biti zadužen za uspostavljanje nove komisije za demarkaciju", navodi se u saopštenju kabineta premijera Ramuša Haradinaja

Zamenik premijera Kosova Kosova Dalibor Jevtić izjavio je za Glas Amerike da su predstavnici Srba u Vladi Kosova bili uzdržani prilikom glasanja za odluku o raspuštanju komisije o demarkaciji. Jevtić koji je i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova kaže da je stav Srpske liste i predstavnika Srba u Vladi Kosova ostao nepromenjen kad je u pitanju demarkacija granice sa Crnom Gorom.

Što se tiče demarkacije i što se tiče vojske naš stav je sasvim poznat. Dakle kao i u predhodnom mandatu mi oko ovog pitanja, posebno oko demarkacije se nismo izjašnjavali, niti čemo. Mislim da je to unutrašnje pitanje albanskih političkih partija. S druge strane nismo protiv procesa liberalizacije viza i hoćemo da pomognemo, ali naš politički stav oko demarkacije je sasvim jasan“, rekao je Jevtić.

Predsednik Udurženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić kaže da raspuštanje i formiranje nove komisije o demarkaciji ne znači da će sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom koji su potpisale Vlade Kosova i Crne Gore, ali koji još uvek nije ratifikovala kosovska skupština, biti poništen.

Kao što znate u sporazumu u članu 7 postoji mogućnost da ukoliko se utvrde nove činjenice, novo činjenično stanje koje će dokazati eventualne greške, da je moguća eventualna nužna korekcija, tako da se time ne ruši sporazum. S druge strane podsećam da je Crna Gora upravo u ovim granicama postala deo NATO saveza, tako da sam siguran da se te granice ne mogu prosto menjati, ali se ponavljam mogu korigovati“, kazao je Vujičić.

Alijansa za Budućnost Kosova bila je u protekle tri godine, zajedno sa pokretom Samoopredeljenje žestok protivnik ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom tvrdeći da je Kosovo oštećeno tim sporazumom. Poslanici iz ovih partija su zbog demarkacije sa Crnom Gorom čak na skupštinskim sednicama nekoliko puta aktivirali suzavac, a organizovali su i nekoliko protesta širom Ksoova.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ključni je zahtev Kosovu od strane Evropske unije za dobijanje vizne liberalizacije.

XS
SM
MD
LG